Съвети и идеи за оцеляване

Как да подходите и какво да избягвате, докато сте сред Природата или попаднете в кризисна ситуация.

Как да си мием ръцете правилно

Как да си мием ръцете правилно

Когато стане въпрос да се защитим от смъртоносния коронавирус сигурно никога няма да бъдем достатъчно старателни в усилията си. В Китай вече се усеща недостиг на защитно облекло и маски за лице, а хора по летищата са забелязани дори да носят прозрачни маски за цялото лице, за да се защитят по-добре. Но защитата никога не може да бъде съвършена, ако не се защитаваме правилно. А старателното миене на ръцете е една добра отправна точка.

Първа помощ при порезна рана

Първа помощ при порезна рана

Консултант д-р Георги Киприн, гастроентеролог с богат опит в Спешна помощ.

Независимо дали в кухнята или в дивото, има ли остър предмет, има и вероятност да се порежете на него. Колкото и банално да звучи този инцидент, в тази статия ще наблегна на някои моменти, които могат да ви спестят много последващи здравословни проблеми, а рядко се замисляте за тях.

Най-честите причини за пожар

Най-честите причини за пожар

Може би си мислите, че отговорът е лесен - драскате клечката небрежно и пожарът е пламнал, но всъщност има още много причини, за които дори не се замисляме. И понеже тези дни бошуват доста пожари, реших да разнищя в детайли какво може да причини подобно бедствие.

Съвети и грешки при оказване на първа помощ

Съвети и грешки при оказване на първа помощ

Консултант д-р И. Каравеликова

Интернет е пълен със съвети, идеи и информация, включително за спешни ситуации, а най-много са в бегемама. Но как да разберем кое е истина и кое извадено от контекста на екшън филмите? В тази статия ще ви споделя как да окажете първа помощ при някои по-често срещани травми и какви са грешките, които хората често правят в подобни ситуации.

След ухапване от комар - изпитани съвети

След ухапване от комар - изпитани съвети

Ухапването от комар е изключително неприятно преживяване, свързано с досаден сърбеж и сигурно няма човек в страната, който да не го е изпитал поне веднъж. Тъй като в момента е лято и комари има навсякъде, имам възможността да тествам различни методи, за които се твърди, че помагат след ухапване от комар. Затова в тази статия ще ви споделя няколко проверени от мен начина да се справите с неприятния сърбеж и подуване, след като комарът ви е ухапал.

Ако се изгубиш

Ако се изгубиш

Когато се разхождаш из гората винаги има риск да изгубиш маркировката на пътеката, по която се движиш и да се окажеш заобиколен само от дървета.

Спри!

Поседни на удобно място, изпий голяма глътка вода и дишай дълбоко през носа. Това ще помогне да се справиш с паниката, която понякога идва, когато осъзнаем, че сме се изгубили или дезориентирали.

Правила и съвети за палене на огън

Правила и съвети за палене на огън

Паленето на огън е може би най-разглежданата тема в интернет и из всички научно-популярни предавания за оцеляване. Огънят сам по себе си няма да ви гарантира оцеляване, но пък може да застраши живота ви и да предизвика пожарно бедствие. Реших да навляза в тази тема, тъй като има наредби, правила и съвети, за които може и да не се сетите, когато се наложи да запалите огън сред природата.

Image
© 2019 Bushcrafter. Създаден и поддържан от Karavelikov
© 2019 Bushcrafter.
Създаден и поддържан от Karavelikov