fbpx

Съвети и идеи за оцеляване

Как да подходите и какво да избягвате, докато сте сред Природата или попаднете в кризисна ситуация.

Предпазване от болести: Кратка инструкция за ученици

Предпазване от болести: Кратка инструкция за ученици

Покрай притесненията от настъпващия коронавирус COVID-19, с жена ми решихме да напишем кратка инструкция за учениците в клас, която да се залепи на вратата на всеки кабинет в училището. Все пак ако децата съумяват да се предпазват до известна степен сами вярвам, че всички ще спим по-спокойно. В училище приеха много добре идеята, затова я споделям с всички. По-долу в статията ще видите и бутон за сваляне на инструкцията в PDF, готова за печат.

Как да си мием ръцете правилно

Как да си мием ръцете правилно

Когато стане въпрос да се защитим от смъртоносния коронавирус сигурно никога няма да бъдем достатъчно старателни в усилията си. В Китай вече се усеща недостиг на защитно облекло и маски за лице, а хора по летищата са забелязани дори да носят прозрачни маски за цялото лице, за да се защитят по-добре. Но защитата никога не може да бъде съвършена, ако не се защитаваме правилно. А старателното миене на ръцете е една добра отправна точка.

Първа помощ при порезна рана

Първа помощ при порезна рана

Консултант д-р Георги Киприн, гастроентеролог с богат опит в Спешна помощ.

Независимо дали в кухнята или в дивото, има ли остър предмет, има и вероятност да се порежете на него. Колкото и банално да звучи този инцидент, в тази статия ще наблегна на някои моменти, които могат да ви спестят много последващи здравословни проблеми, а рядко се замисляте за тях.

Най-честите причини за пожар

Най-честите причини за пожар

Може би си мислите, че отговорът е лесен - драскате клечката небрежно и пожарът е пламнал, но всъщност има още много причини, за които дори не се замисляме. И понеже тези дни бошуват доста пожари, реших да разнищя в детайли какво може да причини подобно бедствие.

Съвети и грешки при оказване на първа помощ

Съвети и грешки при оказване на първа помощ

Консултант д-р И. Каравеликова

Интернет е пълен със съвети, идеи и информация, включително за спешни ситуации, а най-много са в бегемама. Но как да разберем кое е истина и кое извадено от контекста на екшън филмите? В тази статия ще ви споделя как да окажете първа помощ при някои по-често срещани травми и какви са грешките, които хората често правят в подобни ситуации.

След ухапване от комар - изпитани съвети

След ухапване от комар - изпитани съвети

Ухапването от комар е изключително неприятно преживяване, свързано с досаден сърбеж и сигурно няма човек в страната, който да не го е изпитал поне веднъж. Тъй като в момента е лято и комари има навсякъде, имам възможността да тествам различни методи, за които се твърди, че помагат след ухапване от комар. Затова в тази статия ще ви споделя няколко проверени от мен начина да се справите с неприятния сърбеж и подуване, след като комарът ви е ухапал.

Ако се изгубиш

Ако се изгубиш

Когато се разхождаш из гората винаги има риск да изгубиш маркировката на пътеката, по която се движиш и да се окажеш заобиколен само от дървета.

Спри!

Поседни на удобно място, изпий голяма глътка вода и дишай дълбоко през носа. Това ще помогне да се справиш с паниката, която понякога идва, когато осъзнаем, че сме се изгубили или дезориентирали.

Правила и съвети за палене на огън

Правила и съвети за палене на огън

Паленето на огън е може би най-разглежданата тема в интернет и из всички научно-популярни предавания за оцеляване. Огънят сам по себе си няма да ви гарантира оцеляване, но пък може да застраши живота ви и да предизвика пожарно бедствие. Реших да навляза в тази тема, тъй като има наредби, правила и съвети, за които може и да не се сетите, когато се наложи да запалите огън сред природата.

Image
© 2023 Bushcrafter. Създаден и поддържан от Karavelikov
© 2023 iBushcrafter.
Създаден и поддържан от Karavelikov