fbpx

Съвети и идеи за оцеляване

Как да подходите и какво да избягвате, докато сте сред Природата или попаднете в кризисна ситуация.

Съвети и грешки при оказване на първа помощ

Съвети и грешки при оказване на първа помощ

Консултант д-р И. Каравеликова, педиатър

Интернет е пълен със съвети, идеи и информация, включително за спешни ситуации, а най-много са в бегемама. Но как да разберем кое е истина и кое извадено от контекста на екшън филмите? В тази статия ще ви споделя как да окажете първа помощ при някои по-често срещани травми и какви са грешките, които хората често правят в подобни ситуации.

Кървене от носа

Всеки ще ви каже, че ако ви потече кръв от носа, трябва да наклоните глава назад или да легнете. Грешка! При обилно кървене в тази поза кръвта може да се стече в гърлото ви и да ви задави. Вместо това седнете с изправена глава така, че кръвта да се стича навън и притиснете меката част на носа за не повече от 5 минути. Ако кръвта не спре, притиснете за още 5 минути и се обадете на бърза помощ, тъй като проблемът може да не е безобиден. Друга грешка е да поставяте тампони, памук или салфетки в носа си. Това може да разкъса повече кръвоносните съдове, а при едно закашляне може да шмръкнете тампона навътре в носа си и да се наложи намеса на лекар, който да търси начин да го извади. В никакъв случай не гълтайте кръвта, тъй като можете да си причините отравяне и да повърнете, с което положението съвсем няма да се подобри.

И преди да продължа с най-голямата и понякога животозастрашаваща грешка нека спомена отново, че в Bushcrafter.info се старая да публикувам само проверена и научно обоснована информация. Ако търсите героични съвети като изгаряне на рани с барут или зашиването им с конец за зъби, гледайте Рамбо.

Кървене от дълбока рана

Ако вие или ваш приятел се порежете сериозно, раната кърви и е дълбока, не посягайте към турникета. Всички сме гледали по филмите как добрият пристяга със зъби турникет на ръката си и раната спира да кърви.

Турникетът е опасен и може да доведе до загуба на крайник!

Вместо това се обадете на Бърза помощ, промийте раната, притиснете я със стерилна марля или парче плат и увийте стегнато с широк бинт, за да остане раната добре притисната и изчакайте помощта на лекар. В никакъв случай не притискайте с памук, тъй като власинките му ще се смесят и съсирят с кръвта и после раната ще трябва да се отваря наново. Правил съм тази грешка и не смятам да я повторя някога! При възможност вдигнете нараненото място над нивото на сърцето, за да намарите кръвотока в тази част на тялото.

Ако кървенето продължи да е обилно и има риск от сериозна кръвозагуба, само тогава вземете турникета. Пристегнете го силно над раната, възможно най-близо до нея и запишете часа на поставянето му, за да го съобщите после на лекаря. Имайте предвид, че при продължително кръвоспиране може да се стигне до увреждане на крайника и загубата му!

Изгаряне

Изгарянето е много болезнена травма, дори и да е в съвсем малка степен и надали има човек, който да не се е парил поне веднъж. Ако изгарянето е тежко, веднага потърсете медицинска помощ! Ако няма открити рани, лекарите съветват да държите изгореното под студена вода за 10-20 минути, докато болката отмине или намалее. Аз ще ви споделя нещо по-добро, което ми помогна като си причиних качествено изгаряне на дясната длан. Вземете дълбок съд, забъркайте рядка кал със студена вода и пъхнете ръката си вътре. Ако се наложи, добавете малко лед в сместта, за да я държите умерено студена. Обяснението е, че калта поема повече топлина от чистата вода, а процесът протича по-плавно и не рискувате да преохладите мястото. В никакъв случай не пукайте мехурите, ако има такива, защото може да си причините инфекция. Ако изгарянето е тежко и има оголени рани, в никакъв случай не трябва да ги потапяте във вода, а още по-малко в кал! Вместо това покрийте раната със стерилна превръзка, по възможност вдигнете раната над нивото на сърцето и потърсете медицинска помощ.

Хипотермия

Хипотермията настъпва, когато температурата на тялото падне под 35ºС, когато е изложено на условия, в които отдава повече температура в околната среда, отколкото може да генерира.

Хипотермията е много опасно и животозастрашаващо състояние, което не бива да се подценява!

Основна грешка при хипотермия е да се прави енергичен масаж на тялото с идеята, че така то ще се затопли. Ами няма! Вместо това пострадалия трябва час по-скоро да бъде поставен на топло със сухи дрехи, добре увит в одеало и да се потърси спешна медицинска помощ. Ако сте навън, уверете се, че изолацията между пострадалия и земята е добра, защото колкото и да го загрявате, земята ще отнема температурата му и то много по-бързо. Може да поставите и затоплен сух компрес на гърдите му и да му дадете топъл подсладен чай или топла супа.

В никакъв случай не посягайте към алкохола, тъй като той разширява кръвоносните съдове и довежда до още по-бърза загуба на телесна топлина!

Помощ при хипотермия

Счупване или разместване

При счупване или разместване не се опитвайте да наместите костите или ставите. Така може да причините повече щети, тъй като може да разкъсате кръвоносен съд, нерв или мускул. Вместо това опитайте да обездвижите максимално мястото и съседните две стави и не забравяйте да потърсите възможно най-бързо медицинска помощ. За обездвижване може да използвате всичко, което е дълго и достатъчно твърдо, за да не се огъва. Ако нямате достъп до подобни предмети, ръката трябва да бъде привързана към тялото, а крака към другия, за да се постигне възможно най-добро обездвижване. Не пристягайте силно, тъй като това няма да помогне на счупеното, но може да прекъсне притока на кръв и да причини повече вреди, подобно на турникета. Също може да охладите умерено мястото, за да намалите болката и отока, докато стигнете до лекар.

Натъртване

Макар това да не е животозастрашаващо, често е болезнено, особено ако се ударите в нещо твърдо и със сигурност знаете за какво говоря. Веднага следва подуване над натъртеното място и често вътрешен кръвоизлив, от който мястото посинява. На медицински език подуването всъщност е инфилтрат на меките тъкани над твърда костна подложка, затова имате усещане сякаш костта се е подула.

Честа грешка в този случай е да поставите лед върху удареното място. Не го правете, защото може да причините измръзване на мястото и да увредите кожата, а това е по-кофти от натъртването. Вместо това напълнете плик със студена вода и добавете няколко кубчета лед в нея, завържете плътно и го поставете върху травмата. Това не съм го чел никъде, но пък доста често съм се удрял и сам достигнах до това решение като най-добро за безопасно успокояване на болката и отока.

И помнете, че мястото ще ви боли още няколко дни, особено ако е ударено сериозно.

Въпреки това, прилагането на студен компрес 48 часа след настъпване на травмата само ще навреди и няма да спре болката ви, така че не го правете. Ако се съмнявате в спукана или счупена кост, потърсете лекар и не я оставяйте сама да зарасне, защото това може да стане неправилно и да се наложи повторно счупване, за да се намести.

В заключение

Ако се съмнявате в способностите си, имате някакви притеснения или сте се наранили сериозно, потърсете лекарска помощ. Не се правете на екшън герои и не рискувайте излишно. По-добре да навредите на егото си като ви се изсмеят в Бърза помощ, както на мен ми се е случвало, отколкото да навредите на здравето си.

Image
© 2023 Bushcrafter. Създаден и поддържан от Karavelikov
© 2023 iBushcrafter.
Създаден и поддържан от Karavelikov