fbpx

Съвети и идеи за оцеляване

Как да подходите и какво да избягвате, докато сте сред Природата или попаднете в кризисна ситуация.

След ухапване от комар - изпитани съвети

След ухапване от комар - изпитани съвети

Ухапването от комар е изключително неприятно преживяване, свързано с досаден сърбеж и сигурно няма човек в страната, който да не го е изпитал поне веднъж. Тъй като в момента е лято и комари има навсякъде, имам възможността да тествам различни методи, за които се твърди, че помагат след ухапване от комар. Затова в тази статия ще ви споделя няколко проверени от мен начина да се справите с неприятния сърбеж и подуване, след като комарът ви е ухапал.

Какво причинява сърбеж и подуване след ухапване от комар?

Разрових се из чуждоезични научни статии по този въпрос, защото съм обещал информацията в този сайт да бъде научно потвърдена и проверена. Оказва се, че слюнката на комарите съдържа няколко нетоксични алергена. Един маскира атаката с нещо като анестетик, за да не усетите, че си пийват кръвта ви. Друг се грижи кръвта да не се съсири, докато комара си пийва, че да не се задави. Трети се грижи да потисне временно имунния отговор на жертвата и т.н. Общо към 20 съставки се грижат да станете луксозен ресторант за комари и именно тези съставки причиняват локална алергична реакция, изразена в подуване, зачервяване и сърбеж. Обикновено реакцията е лека, но в някои случаи се получава системна алергична реакция, която причинява по-сериозно подуване с големината на 10-20ст. и дори може да доведе до оток на лимфни възли и температура.

Накратко така действа ухапването от комар на теория. Нека сега да видим как да се избавим от досадното зачервяване и подуване на кожата след ухапване.

Тиксо

Да, прозрачно, канцеларско тиксо. Тествах метода с тиксото срещу ухапване от комар няколко пъти и мога съвсем искрено да споделя, че подейства при всеки тест. А именно - щом ви ухапе комар и локализирате мястото, залепете тиксто върху ухапаното, без да го разчесвате. Така и не открих научно обяснение защо това работи, но със сигурност не получих нито сърбеж, нито подуване. След 10-15 минути свалих тиксото, за да проверя дали сърбежът ще се възобнови, но не - не усетих нищо. Само остана едно малко, червено петно на мястото на ухапаното, което постепено избледня. Със сигурност тиксото става мой добър приятел и ще пъхна една ролка в туристическата раница!

И все пак ако не искате да се разхождате по улиците с тиксо по физиономията или комарът ви е ухапал на по-окосмена част от тялото и не желаете ефект на кола маска, има още няколко метода за успокояване след ухапване от комар.

Затопляне

На няколко места прочетох, че лъжица затоплена с гореща вода от бойлера, поставена на мястото на ухапване успокоява сърбежа и реших да пробвам. Понеже исках да инсценирам ситуация, в която съм в планината и нямам достъп до лъжица и топла вода, реших да загрея върха на нож със запалка. Дотук добре. Загрях ножа, пипнах го с пръсти да не е прекалено горещ и го допрях до мястото на ухапване от комар. Подскачайки осъзнах, че съм се изгорил, тъй като комарът ме беше ухапал на сгъвката под коляното, където кожата е тънка, нежна и доста по-уязвима от пръстите на ръката. Все пак упорито контролирах температурата на ножа така, че да не ме изгори пак и загрях мястото няколко пъти. След час-два, когато вече не усещах болката от изгореното се оказа, че всъщност не ме и сърби, нито имам следа от подуване. Затоплянето подейства. Просто бъдете разумни и по-внимателни, за да не се изгорите като мен.

След по-подробно проучване се оказа, че идеята на затоплянето е да подпомогне кръвообращението и да прекъсне алергичната реакция на имунната ви система. Дори се оказа, че има пуснати на пазара затоплящи писалки на батерии, които дори и вибрират, за да стимулират по-добре кръвния поток. Явно методът се е доказал във времето.

Маркиране на ухапването с нокът

Това е един много странен метод за справяне със сърбежа от ухапване на комар. Идеята е чрез натискане с нокът да вдълбаете Х в подутината от ухапването и то ще се успокои. Всъщност прилагам този метод от дете върху себе си, без някой да ми го е казвал или да съм го чел някъде. Доста се изненадах, след като наскоро го прочетох в една статия. Тук не знам каква е идеята, явно пак е свързано с кръвообращението по някакъв начин, може би на принципа на акупресурата. Може да е странен и не толкова ефективен като предходните два метода, но все пак действа.

Виетнамско или китайско чудо

Помните ли от детството малките метални кутийки с благовонни балсами и нарисуван тигър или звезда върху тях? Още се продават из аптеките! Или поне този със звездата, познат като "виетнамско чудо", понеже се прави във виетнам. Самият балсам съдържа десетина благовонни масла в различно съотношение и успокоява доста добре ухапаната от комар кожа, добавяйки приятно чувство на хлад и аромат на етерични масла.

Всъщност зимата реших да направя подобен мехлем с малко изменена рецепта, търсейки определен ефект на действие и след едно ухапване от комар наскоро, реших да се намажа с него. Ефектът беше доста благоприятен! Просто мехлемът, който бях направил, вече свърши. Все пак се придържам към виетнамското чудо и винаги има кутийка от него в туристическата ми аптечка.

Сода за хляб

Жена ми често пъти ползва сода за хляб, разтворена като кашичка във вода, за да облекчи ухапването от комар и споделя, че това й помага. На мен лично не ми действа, но на много места в интернет срещнах същия метод, затова го приемам за действащ и обвинявам бъг в моята имунна система за липсата на действие върху мен. Опитайте го, лесно е, достъпно е и няма да ви увреди по никакъв начин, освен да наръсите сода навсякъде, след като изсъхне върху кожата ви.

Охлаждане

Тъй като подуването и зачервяването са в следствие от локална алергична реакция, охлаждането също помага за успокояване, потискайки тази реакция. Вземете кубче лед, охладете ухапаното място и то ще се успокои. Слагам този метод по-ниско в класацията, тъй като е по-недостъпен в извънградска среда, но е достатъчно ефективен вкъщи.

Антихистаминов балсам

Продавани под различни имена в аптеките, антихистаминовите балсами имат локално антиалергично действие и намазани върху ограничени участъци от кожата, каквито са ухапванията от комар, тези балсами са безвредни, но сравнително ефективни. Както вече споменах, ухапването от комар води до алергична реакция, а именно отделяне на хистамин, биологичен амин, намиращ се във всички телесни течности, който разширява кръвоносните съдове и свива гладкомускулните влакна, което всъщност се изразява в зачервяване и подуване на мястото. Третирането с антихистаминов балсам всъщност възпрепятства локалното отделяне на хистамин и от там на подуването и сърбежа. Обаче тъй като почва да ви сърби чак след като мястото се е подуло, т.е. когато хистаминът вече се е отделил, този метод не е особено ефективен, което мога да потвърдя и лично.

В заключение

Както виждате има не един ефективен начин да се справите с досадния сърбеж от ухапването на комар. Важното е, когато това стане, а то несъмнено ще се случи, да се сетите за поне един метод и да третирате ухапаното своевременно. Не се чешете! Колкото и да ви сърби помнете, че разчесването само ще причини микро драскотини върху кожата и бактерии от ноктите ви ще навлязат в нея, причинявайки още по-засилена алергична реакция, по-сериозно подуване и повече сърбеж. А вие не искате това, нали?

И още нещо - различните комари дразнят по различен начин. Ухапването от тигров комар е доста по-дразнещо от вечерния комар, а египетския (на снимката) може да ви причини сериозно подуване и болезнено червено петно, което да ви тормози повече от седмица. Затова пак казвам - третирайте разумно ухапаното и не се чешете!

Коментари (0)

Тук все още няма публикувани коментари

Оставете вашите коментари

  1. Posting comment as a guest.
прикрепени файлове (0 / 3)
Споделете своето местоположение
Image
© 2020 Bushcrafter. Създаден и поддържан от Karavelikov
© 2022 iBushcrafter.
Създаден и поддържан от Karavelikov