fbpx

Съвети и идеи за оцеляване

Как да подходите и какво да избягвате, докато сте сред Природата или попаднете в кризисна ситуация.

Как да си мием ръцете правилно

Как да си мием ръцете правилно

В Китай вече се усеща недостиг на защитно облекло и маски за лице, а хора по летищата са забелязани дори да носят прозрачни маски за цялото лице, за да се защитят по-добре. Но защитата никога не може да бъде съвършена, ако не се защитаваме правилно. А старателното миене на ръце е една добра отправна точка.

Какво сложно има в миенето на ръце?

Всъщност макар да изглежда като нещо елементарно, често хората пропускат да измият участъци от ръцете си без да го забележат. Потребител в Reddit е споделил карта на ръцете с цветни участъци, като жълтото е за рядко пропусканите участъци, оранжевото е за често пропусканите, а червеното е за участъците, които хората почти не мият, без дори да го осъзнават.

Не е много ясно дали тази карта е съвсем достоверна, ме провокира да потърся научни трудове, свързани с миенето на ръце. И такива дори има и ще ви споделя накратко какво съветват в тях. Но първо може да си направим един интересен експеримент. Следващия път, когато отидете в обществена тоалетна, обърнете внимание как другите хора си "мият" ръцете. Сигурен съм, че повечето хора набързо разтъркват дланите си под вода за 2-3 секунди, а други просто изплакват капката сапун без дори да разтъркат ръцете си. И двете техники за "хигиена" биха пропуснали измиването на пръстите, с които всъщност докосваме всичко.

А ако забележите, че това наистина е така, в което аз съм сигурен, имайте едно наум, преди да подадете ръка за поздрав на човека срещу вас. Ако пък уловите себе си в същата ситуация, май си струва да отделите още малко внимание на доброто измиване на ръцете.

Съветите на учените за измиване на ръцете

Оказва се, че поддържането на добра хигиена на ръцете изисква доста старание и отговорни действия от всеки един от нас. А както разбрахме и за упорития коронавирус, миенето на ръце със сапун може да не е достатъчно. Ето какво съветват в един научен труд:

1. Измивайте често и старателно ръцете си с топла вода и сапун. Втривайте сапуна добре по цялата повърхност на дланите в продължение на 20 секунди, след което изплакнете обилно с вода и подсушете добре ръцете си.

Какво да правим 20 секунди с този сапун? В медицинско списание от 1978г. са публикували труд на тема "Техника за измиване на ръце в шест стъпки", които можем да прилагаме, за да сме сигурни, че си мием ръцете правилно.

Image

А ето ги и стъпките за измиване на ръце, като всяка се повтаря пет пъти:

1 - втрийте дланите една в друга
2 - горната страна на ръцете
3 - участъците между пръстите
4 - върха на пръстите
5 - палците и китката
6 - ноктите

Сигурно забелязвате, че в повечето западни филми лекарите си мият ръцете по същия начин.

Image

В същия научен труд има и илюстрация, подобна на картинката, споделена от въпросния потребител в Reddit с потвърждение, че не е измишльотина, а зад нея стои научно изследване.

Всъщност учени са правили редица експерименти със утравиолетови бои, за да установят кои участъци от ръцете пропускаме да мием при едно обикновено измиване. Целта е да се създаде модел, по който да си измиват ръцете медицинските лица, за да не се заразяват и да не пренасят зарази в болничната среда.

Миенето на ръце със сапун всъщност е механичен начин да се отмият микробите от ръцете посредством пяната на сапуна, която ги улавя и отмива от ръцете ви. Обаче остават едни упорити бацили, които изискват повече внимание. Такъв е и китайският коронавирус.

2. Втрийте в ръцете си измиващ гел, съдържащ алкохол. Особено ако сте били на обществени места, след измиването с вода и сапун дезинфекцирайте ръцете си и с гел. Това е вторият съвет на учените, който да следваме, ако искаме да измием ръцете си наистина добре.

Коронавирусът и други заразни микроби не са устойчиви на алкохол и ако след измиването са останали по ръцете ви, то с втората процедура ще неутрализирате голяма част от тях. Като втривате ръцете си с алкохолен гел, правете го със споменатата по-горе техника, като отделите повече внимание на пръстите и участъците между тях. Втривайте старателно, докато гелът се изпари.

Алкохолният гел е добра алтернатива, когато нямате достъп до течаща вода и сапун, а имате нужда от бърза дезинфекция на ръцете. Ето защо аз винаги държа по едно флаконче в раницата си, в колата и вкъщи, които използвам често.

Подсушаване на ръцете

Добре, досега се учехме как се мият ръце, сега пък и в подсушаването си имало тънкости... Да, изследване от 1994г. потвърждава, че влажните повърхности задържат и предават повече микроби, отколкото сухите. В тази връзка ако ръцете ви са мокри и се докосвате до заразени повърхности, шансът да попаднат микроби по ръцете ви се увеличава многократно. Ето и проучванията: подсушаването на ръцете със салфетка за 7-8 секунди е по-ефективно, отколкото подсушаването със сешоар за 25 секунди. Освен това сешоарът може да обдуха ръцете ви с микробите, пулвелизирани във въздуха на помещението и така се губи целият смисъл от миенето на ръцете. От друга страна салфетките правят едновременно две неща - изстъргват останалите захванати микроби и клетки мъртва кожа от ръцете ви, с което повишават вашата хигиена.

Толкова за миенето на ръце. Надявам се, че сте научили нещо полезно. Но дори и да знаехте всичко това, споделете го с децата си, за да го научат и те.

Image
© 2023 Bushcrafter. Създаден и поддържан от Karavelikov
© 2023 iBushcrafter.
Създаден и поддържан от Karavelikov