fbpx

Съвети и идеи за оцеляване

Как да подходите и какво да избягвате, докато сте сред Природата или попаднете в кризисна ситуация.

Най-честите причини за пожар

Най-честите причини за пожар

Може би си мислите, че отговорът е лесен - драскате клечката небрежно и пожарът е пламнал, но всъщност има още много причини, за които дори не се замисляме. И понеже тези дни бошуват доста пожари, реших да разнищя в детайли какво може да причини подобно бедствие.

Мълния

Да, понякога природата сама разгаря пожарите си и това най-често се случва когато мълния удари дърво в гората при буря след голямо засушаване, или ако падне в сухо поле, пасище или поляна. И както не е валяло от месеци, мълнията си остава сериозен риск за горите, но сме безсилни да предотвратим подобно бедствие.

Дълго засушаване

При продължителна суша на практика изсъхва всичко - трева, храсти, въздух. Сухият и запрашен въздух е сериозен фактор за статично електричество, при което да прехвърчи случайна искра. А понякога дори и една искра е достатъчна.

Земетресения

Земетресенията могат да предизвикат светкавици и учените вече са доказали причината за този феномен. Когато стане по-силно земетресение, триенето между частиците в проломите може да предизвика статично електричество, но в по-големи мащаби и подобно на горния пример, да предизвика светкавица и пожар.

Вулканична дейност

Всички знаем какво са вулканите и как изгарят всичко около себе си, но тъй като в нашите ширини вулкани няма, не мисля да навлизам в подробности.

Това са основните природни причинители на пожари.

От тук започвам с всички човешки действия, потенциално опасни за възникване на пожари, понеже близо 85% от пожарите сред природата са причинени от човешка небрежност.

Фас от цигара

И както се предполага - изхвърленият фас е един от основните причинители на пожари в крайградска среда. Много често съм виждал хората да хвърлят фаса си в страни от тях, без изобщо да се замислят къде е паднал и гори ли още. Освен, че малко дете може да го хване от любопитство, което също съм виждал, този фас лесно може да подпали сухи треви, а те горят с такава бързина и висока температура, че е много трудно да бъдат овладяни, ако има вятър!

Фойерверки и хартиени балони

Сами се досещате колко е лесно да пламне пожар при неправилна и безотговорна употреба на фойерверки и хартиени балони. А обикновено хората, които ги палят и им се радват са добре почерпени с алкохол, понеже празнуват нещо. Ето ви двете съставки на пожара - пияни хора и огън!

Подпалване на стърнища

Това деяние не го разбирам и направо го осъждам като престъпно! Освен, че покрай стърнищата може да пламне близка нива, лозе или горски масив, в тези палежи загиват много животни. Замисляли ли сте се колко костенурки, гущери и жаби изгарят живи в тези пожари, а в по-големи площи загиват дори зайци и птици. А дори няма да споменавам насекомите, чието изтребление нарушава изцяло еко равновесието. И всичкото това, защото имало голям къпинак или тръстика край пътя.

Бутилка с вода

За това съм сигурен, че не сте се замисляли. Как водата причинява пожар? Недопитата вода в изхвърлената бутилка отива на сметището и при повече късмет може да се озове най-отгоре, осветявана от щедрото слънце. Вече май се досещате, че формата й пречупва светлината подобно на лупа и при продължително засушаване всичко наоколо ще е достатъчно сухо, за да пламне. А водата ще си остане все така в бутилката, защото сте затворили добре капачката. Ето защо препоръчвам винаги да изхвърляте бутилките без капачки в кофата за боклук, ако не можете да ги събирате разделно. Така поне водата ще се изпари и няма да стане белята. А самите капачки може да събирате и дарите за кувьози.

Кен от бира или безалкохолно

Тук вече стана интересно. Всъщност причината е подобна на тази с бутилката от горния пример, но тук се получава параболично огледало от дъното на кенчето. А то по същия начин фокусира лъчите на слънцето в една точка с тази разлика, че може да го прави и без течност в него. Да, този случай е доста по-малко вероятен заради матовото метално дъно, но не бива да се изключва. Затова нека подхождаме разумно към боклуците, които изхвърляме в кофите си.

Газова запалка

Сигурно нямаше да я спомена, ако не бях намерил това лято една изхвърлена насред слънчева поляна в Рила. На цвят черна, а при проверка добре заредена, запалката чакаше като малка бомба със закъснител да я огре добре слънцето, за да подпали поляната. За щастие тази я прибрах, но колко други има? И за това пак е отговорно човешкото небрежно отношение към заобикалящата го среда.

Безотговорна сеч

Често дърводобивната дейност оставя след себе си всякакви клони и листа, натрупани на големи купища. Това води до интензивно гниене и отделянето на запалими газове като метан. От там насетне остава само тези газове да се възпламенят.

Умишлен палеж

Тук ще си замълча, защото няма думи, които да опишат подобен род деяние...

Изоставен лагерен огън

Тази причина говори сама за себе си, затова няма да споменавам колко глупави, безотговорни и небрежни са "туристите", оставили огъня си незагасен, а ще предложа няколко варианта за загасяването му.

Най-лесният начин е да носите винаги повече вода, имайки едно на ум, че поне два литра ще ви трябват за загасяване на лагерния огън. Оставете го да догори до степен, в която има само тлееща пепел и дребни въгленчета, след което го полейте обилно с вода. Не трябва да остава сива пепел, защото под нея гори въгленче.

Ако не сте предвидили достатъчно вода или нямате достъп до такава, пригответе се да се ровите в пръстта. А именно - заровете добре огъня с влажна пръст. Да, ще трябва да копаете и сигурно ще използвате ножа си, след което доста ще съжалявате, но по-добре похабен нож, отколкото подпалена гора! Не покривайте огъня с най-горния хумусен слой, защото той се състои от не добре огнили листа и борови клонки и също е запалим. Тъй че не се изхитрявайте, а се постарайте.

Има и един резервен план, който по-лесно се изпълнява от мъжете туристи - препикайте огъня. Може да не е най-културният начин, но има ситуации, в които това е от помощ. И понеже това няма да го загаси съвсем, след това използвайте някой от горните два метода.

А за да нямате трудности при гасенето, не засилвайте огъня непосредствено преди гасенето му. Оставете го да угасне сам, иначе ще ви е много трудно да изгасите големи въглени и дървесина, която сте нахвърляли безразсъдно да се разгаря. Големият огън може и да е подходящ за купоните в задния двор, но е много опасен през сухия период от годината. Дори искра да прихвръкне към сухата трева наоколо е достатъчно, за да се разпали пожар, затова винаги обезопасявайте добре огъня и го поддържайте умерен!

В заключение

Както се вижда от случаите, които описах по-горе, пожарите в голяма степен са причинени от хората най-вече от небрежност, бързане или нехайство. Искрено се надявам, че поне вие, четящите тази статия, сте достатъчно отговорни да опазвате природата от стихията на огъня и ще имате смелостта да поучите тези, които си играят с огъня.

Image
© 2023 Bushcrafter. Създаден и поддържан от Karavelikov
© 2023 iBushcrafter.
Създаден и поддържан от Karavelikov