fbpx

Съвети и идеи за оцеляване

Как да подходите и какво да избягвате, докато сте сред Природата или попаднете в кризисна ситуация.

Ако се изгубиш

Ако се изгубиш

Когато се разхождаш из гората винаги има риск да изгубиш маркировката на пътеката, по която се движиш и да се окажеш заобиколен само от дървета.

Спри!

Поседни на удобно място, изпий голяма глътка вода и дишай дълбоко през носа. Това ще помогне да се справиш с паниката, която понякога идва, когато осъзнаем, че сме се изгубили или дезориентирали.

Премисли ситуацията, в която се намираш и остани там, където си. Ще бъде много по-лесно на спасителите да те открият, ако не си в постоянно движение.

Вземи компас в ръка и виж посоките. Знаейки къде се намират изток, запад, север и юг ще повдигне психологичното ти състояние и няма да се чувстваш така дезоирентиран.

Сега помисли за правилото на тройките.

Имаш достатъчно кислород за дишане, така че не трябва да се тревожиш за това. Можеш да оцелееш без храна три седмици, та и това не е проблем към момента. Би трябвало да имаш почти пълна манерка или шише с вода, затова дехидратацията не е непосредствена заплаха.

Ще се наложи ли да останеш в гората през нощта?

Ако си се изгубил в късния следобед или привечер, може би се тревожиш, че с настъпването на нощта ще трябва да се справяш с поддържане на добра телесна температура. Загубата на телесна температура, наричана хипотермия е най-честата причина за смърт за тези, които са се изгубили в дивото. Ако си изтощен, мокър и има вятър, почти сигурно ще изпаднеш в хипотермия, когато температурите паднат под 10°С. Така че нека първо се справим с проблема с топлината.

Запази тялото си затоплено и сухо

Има два основни начина да запазиш телесната си температура в дивото:

1. Използвай топлината, която тялото ти произвежда. Твоето тяло е естествен генератор на топлина. То поддържа почти постоянна вътрешна температура от 36,6°С. Ако попречиш на тази топлина да се отдели в околната среда и я запазиш за себе си, тялото ти ще остане затоплено.

Твоето първо ниво на защита от загуба на топлина са дрехите ти. Термобельо, бархетна риза, вълнен панталон и пуловер, GORE-TEX® ветроустойчиво яке ще предпазят тялото ти от загуба на топлина, докато памучни чорапи, покрити с вълнени и добри туристически боти ще запазят и краката ти топли. Не забравяй също вълнени ръкавици и плътна шапка, защото 40% от загубата на телесна топлина се излъчва от главата. Не обличай твърде дебели дрехи, по-добре добави няколко слоя по-тънки, за да можеш да махаш и добавяш слоеве така, че да се чувстваш комфортно и да избегнеш запотяване, което може да те преохлади.

Второто ниво на защита е термо одеалото, с което можеш да се покриеш. Макар то да е от много тънка и лека материя, отражателната му повърхност ще върне топлината отново към тялото ти и така ще те стопли.

2. Създай външен източник на топлина. Огънят е добър източник, който да възстанови топлината, която тялото ти губи. Той също е и мощен психологически инструмент срещу отчаянието и стреса от дезориентацията.

Огънят ще ти осигури топлина в студено време, но може да се използва и като сигнал за помощ. Ето защо е важно да можеш да запалиш огън.

За да гори един огън, има нужда от три неща - кислород, гориво и топлина. Ако си прекалено високо в планината, кислородът ще е малко и трудно ще запалиш огън.

Ще срещнеш и проблеми в прекалено студено време или ако горивото, което си избрал е влажно или гнило. Затова е добре да имаш надеждно огниво, сухи разпалки и здрави дърва, с които да поддържаш огъня. Разбира се всичко трябва да бъде правилно подредено, за да запалиш огъня от първия път, защото втори опит може и да нямаш, ако разпалките са не достатъчно.

Подай сигнал за помощ

До тук добре - вече си на топло. Сега остава да сигнализираш къде се намираш и че искаш да те спасят. Подаването на сигнал за помощ може да стане по няколко начина:

1. Изграждане на сигнални огньове. Обикновено те трябва да са три, на достатъчно разстояние помежду си, но сред дърветата не те съветвам да го правиш, поради риск от загуба на контрол и предизвикване на горски пожар!

Достатъчно е да вдигнеш стълб бял дим от огъня, който вече си запалил, за да си гарантираш видимост от километри. А това е лесно - разпали добре огъня и после го покрий с опадала шума, влажна трева или борови клони. Така е сигурно, че ще се вдигне висок стълб от бял дим, който се забелязва лесно от въздуха.

2. Използване на сигнална свирка. Звукът от сигналната свирка може да се чуе на голямо разстояние дори и през пресечен терен, затова вземи свирката и я надуй рязко и отчетливо три пъти. Направи пауза около минута и я надуй отново три пъти. Повтаряй това на всеки половин час, за да увеличиш вероятността някой да те чуе и да разбере, че си в беда.

3. Отблясък със сигнално огледало. Отразеният лъч от сигнално огледало спокойно може да достигне до ниско прелитащ самолет, който те търси. Използвай това и насочи добре огледалото веднага, щом чуеш и видиш самолета да прелита. Така вероятността да бъдеш забелязан от въздуха се увеличава многократно. Ако нямаш сигнално огледало, термо одеалото е добър начин да отразиш слънчевите лъчи.

4. Наземен сигнал. Направи наземния сигнал в открита част на гората, примерно широка поляна, която се вижда добре от въздуха. Използвай камъни, клони или издълбай линии в земята, като идеята е да осигуриш добър контраст между сигналния символ и заобикалящия го терен. Изпиши V или Х, означаващи, че имаш нужда от помощ и ги използвай заедно със сигналното огледало, ако видиш самолет.

Успокой се, спасителните екипи те търсят!

Ако не е наложително, гледай да не се отдалечаваш от мястото, на което си се изгубил в следващите 72 часа, за да дадеш достатъчно време на спасителните екипи да те открият. Опитай се да им помогнеш чрез един или повече от описаните по-горе сигнали, имай търпение и запази самообладание.

Спасителите са професионалисти и ще те открият!

ПЛАНИНСКА СПАСИТЕЛНА СЛУЖБА

Всички планински спасителни отряди се известяват за спасителна работа
чрез централния денонощен пост на ПСС в София.

Коментари (0)

Тук все още няма публикувани коментари

Оставете вашите коментари

  1. Posting comment as a guest.
прикрепени файлове (0 / 3)
Споделете своето местоположение
Image
© 2020 Bushcrafter. Създаден и поддържан от Karavelikov
© 2022 iBushcrafter.
Създаден и поддържан от Karavelikov