fbpx

Съвети и идеи за оцеляване

Как да подходите и какво да избягвате, докато сте сред Природата или попаднете в кризисна ситуация.

Ако се изгубиш

Ако се изгубиш

Когато се разхождаш из гората винаги има риск да изгубиш маркировката на пътеката, по която се движиш и да се окажеш заобиколен само от дървета.

Спри!

Поседни на удобно място, изпий голяма глътка вода и дишай дълбоко през носа. Това ще помогне да се справиш с паниката, която понякога идва, когато осъзнаем, че сме се изгубили или дезориентирали.

Премисли ситуацията, в която се намираш и остани там, където си. Ще бъде много по-лесно на спасителите да те открият, ако не си в постоянно движение.

Вземи компас в ръка и виж посоките. Знаейки къде се намират изток, запад, север и юг ще повдигне психологичното ти състояние и няма да се чувстваш така дезоирентиран.

Сега помисли за правилото на тройките.

Човек може да оцелее 3 минути без кислород, 3 дни без вода и 3 седмици без храна.

Имаш достатъчно кислород за дишане, така че не трябва да се тревожиш за това. Можеш да оцелееш без храна три седмици, та и това не е проблем към момента. Би трябвало да имаш почти пълна манерка или шише с вода, затова дехидратацията не е непосредствена заплаха.

Ще се наложи ли да останеш в гората през нощта?

Ако си се изгубил в късния следобед или привечер, може би се тревожиш, че с настъпването на нощта ще трябва да се справяш с поддържане на добра телесна температура. Загубата на телесна температура, наричана хипотермия е най-честата причина за смърт за тези, които са се изгубили в дивото. Ако си изтощен, мокър и има вятър, почти сигурно ще изпаднеш в хипотермия, когато температурите паднат под 10°С. Така че нека първо се справим с проблема с топлината.

Запази тялото си затоплено и сухо

Има два основни начина да запазиш телесната си температура в дивото:

1. Използвай топлината, която тялото ти произвежда. Твоето тяло е естествен генератор на топлина. То поддържа почти постоянна вътрешна температура от 36,6°С. Ако попречиш на тази топлина да се отдели в околната среда и я запазиш за себе си, тялото ти ще остане затоплено.

Твоето първо ниво на защита от загуба на топлина са дрехите ти. Термобельо, бархетна риза, вълнен панталон и пуловер, GORE-TEX® ветроустойчиво яке ще предпазят тялото ти от загуба на топлина, докато памучни чорапи, покрити с вълнени и добри туристически боти ще запазят и краката ти топли. Не забравяй също вълнени ръкавици и плътна шапка, защото 40% от загубата на телесна топлина се излъчва от главата. Не обличай твърде дебели дрехи, по-добре добави няколко слоя по-тънки, за да можеш да махаш и добавяш слоеве така, че да се чувстваш комфортно и да избегнеш запотяване, което може да те преохлади.

Второто ниво на защита е термо одеалото, с което можеш да се покриеш. Макар то да е от много тънка и лека материя, отражателната му повърхност ще върне топлината отново към тялото ти и така ще те стопли.

2. Създай външен източник на топлина. Огънят е добър източник, който да възстанови топлината, която тялото ти губи. Той също е и мощен психологически инструмент срещу отчаянието и стреса от дезориентацията.

Огънят ще ти осигури топлина в студено време, но може да се използва и като сигнал за помощ. Ето защо е важно да можеш да запалиш огън.

За да гори един огън, има нужда от три неща - кислород, гориво и топлина. Ако си прекалено високо в планината, кислородът ще е малко и трудно ще запалиш огън.

Ще срещнеш и проблеми в прекалено студено време или ако горивото, което си избрал е влажно или гнило. Затова е добре да имаш надеждно огниво, сухи разпалки и здрави дърва, с които да поддържаш огъня. Разбира се всичко трябва да бъде правилно подредено, за да запалиш огъня от първия път, защото втори опит може и да нямаш, ако разпалките са не достатъчно.

Подай сигнал за помощ

До тук добре - вече си на топло. Сега остава да сигнализираш къде се намираш и че искаш да те спасят. Подаването на сигнал за помощ може да стане по няколко начина:

1. Изграждане на сигнални огньове. Обикновено те трябва да са три, на достатъчно разстояние помежду си, но сред дърветата не те съветвам да го правиш, поради риск от загуба на контрол и предизвикване на горски пожар!

Достатъчно е да вдигнеш стълб бял дим от огъня, който вече си запалил, за да си гарантираш видимост от километри. А това е лесно - разпали добре огъня и после го покрий с опадала шума, влажна трева или борови клони. Така е сигурно, че ще се вдигне висок стълб от бял дим, който се забелязва лесно от въздуха.

2. Използване на сигнална свирка. Звукът от сигналната свирка може да се чуе на голямо разстояние дори и през пресечен терен, затова вземи свирката и я надуй рязко и отчетливо три пъти. Направи пауза около минута и я надуй отново три пъти. Повтаряй това на всеки половин час, за да увеличиш вероятността някой да те чуе и да разбере, че си в беда.

3. Отблясък със сигнално огледало. Отразеният лъч от сигнално огледало спокойно може да достигне до ниско прелитащ самолет, който те търси. Използвай това и насочи добре огледалото веднага, щом чуеш и видиш самолета да прелита. Така вероятността да бъдеш забелязан от въздуха се увеличава многократно. Ако нямаш сигнално огледало, термо одеалото е добър начин да отразиш слънчевите лъчи.

4. Наземен сигнал. Направи наземния сигнал в открита част на гората, примерно широка поляна, която се вижда добре от въздуха. Използвай камъни, клони или издълбай линии в земята, като идеята е да осигуриш добър контраст между сигналния символ и заобикалящия го терен. Изпиши V или Х, означаващи, че имаш нужда от помощ и ги използвай заедно със сигналното огледало, ако видиш самолет.

Успокой се, спасителните екипи те търсят!

Ако не е наложително, гледай да не се отдалечаваш от мястото, на което си се изгубил в следващите 72 часа, за да дадеш достатъчно време на спасителните екипи да те открият. Опитай се да им помогнеш чрез един или повече от описаните по-горе сигнали, имай търпение и запази самообладание.

Спасителите са професионалисти и ще те открият!

ПЛАНИНСКА СПАСИТЕЛНА СЛУЖБА

Всички планински спасителни отряди се известяват за спасителна работа
чрез централния денонощен пост на ПСС в София.

Image
© 2023 Bushcrafter. Създаден и поддържан от Karavelikov
© 2023 iBushcrafter.
Създаден и поддържан от Karavelikov