fbpx

Съвети и идеи за оцеляване

Как да подходите и какво да избягвате, докато сте сред Природата или попаднете в кризисна ситуация.

Първа помощ при порезна рана

Първа помощ при порезна рана

Консултант д-р Георги Киприн, гастроентеролог с богат опит в Спешна помощ.

Независимо дали в кухнята или в дивото, има ли остър предмет, има и вероятност да се порежете на него. Колкото и банално да звучи този инцидент, в тази статия ще наблегна на някои моменти, които могат да ви спестят много последващи здравословни проблеми, а рядко се замисляте за тях.

Нека се ограничим до инцидентите, които не са животозастрашаващи и можете сами да окажете първа помощ на себе си или друг човек и нямате достъп до медицинска помощ. Тогава от най-голямо значение е адекватната намеса, подкрепена с достатъчно знания.

Какво е порезна рана?

Порезна рана се получава при нараняване на кожата и тъканите от остър предмет като камък, нож, стъкло, хартия и т.н. Тази рана има линеен отвор и гладки ръбове и стени. Обикновено се придружава и с обилно кръвотечение, особено ако предметът засегне голям кръвоносен съд. Обикновено при тези рани болката не е силна, тъй като са засегнати сравнително малко кожни рецептори. По-силна болка би имало, ако предметът достигне и нарани костта. Ако има съмнение за сериозно нараняване на костта, е необходимо да се потърси незабавно лекарска помощ и крайникът да бъде обездвижен.

И преди да продължа с опасностите, които крият порезните рани нека спомена отново, че в Bushcrafter.info се старая да публикувам само проверена и научно обоснована информация. Тук е моментът и да благодаря на д-р Киприн, че се отзова да провери тази статия, въпреки натоварения си график.

Какво трябва да направим при порезна рана?

1. Ако кървенето е ярко червено и обилно, значи сте засегнали артерия. В този случай забравете за всякакви промивки и веднага притиснете силно раната с чиста суха кърпа или салфетка. Дръжте раната над главата си, за да намалите налягането в артерията и стойте така поне 10 минути, докато кървенето намалее. След това направете обилна промивка с кислородна вода или спирт и притиснете отново с нова кърпа за още десетина минути, докато мястото се подсуши. Ако раната е малка и локализирана, залепете 4-5 хипоалергични лепенки една върху друга, като ги опъвате силно, за да притиснат добре раната. Ако това не е възможно, поставете марля или чиста суха кърпа и стегнете добре с бинт или друга лента.

2. Ако е засегнат голям кръвоносен съд, може да се наложи поставянето на турникет. Това се прави единствено, ако раната е в областта на предмишницата или под коляното и кървенето не може да бъде спряно по друг начин. Турникетът се поставя над лакътя или коляното и се пристяга силно, докато изчезне периферния пулс на крайника. Задължително запишете часа на поставянето и го свалете до час след това, иначе крайникът може да започне да некротизира. Неправилното поставяне пък може да доведе до венозен застой и засилване на кръвотечението или парализа на крайника. Общо взето поставянето на турникет трябва да става само в най-крайни случаи от хора с опит. Не го препоръчвам на неподготвени!

3. След около половин час разхлабете превръзката, за да не прекъснете оросяването на мястото, подобно на турникета. Ако сте сложили лепенки, махнете горните и поставете нови, като не пристягате толкова силно. Ако сте превързали, разхлабете превръзката, без да махате марлята от раната. Общо взето не трябва да усещате пулсиране или видима промяна в цвета и температурата на мястото или да губите чувствителност. В противен случай може да се стигне до некротизиране на тъкънта под превръзката и заради едно порязване да изгубите пръста си...

Порязан кръвоносен съд
Веднъж успях да си порежа вена и трябваше сам да се превържа.
4. Ако кървенето е слабо и тъмно червено, а раната дълбока, значи артериите ви са здрави. Това съвсем не бива да ви успокоява. В този случай първото нещо, което трябва да направите е да промиете добре раната и да я оставите "да диша", поставяйки една лепенка толкова, че да не замърсите повторно раната. Сменяйте често превръзката, промивайте с Риванол и оставете раната да заздравее сама.

5. Ако сте се порязали на камък или друг замърсен предмет, поставете си противотетаничен серум в първите 12 часа от инцидента. Продава се в аптеките и се поставя мускулно в трицепса като вкарате цялата игла, върнете няколко милиметра и изпразните бавно спринцовката. Ако пък за тези 12 часа стигнете до лекар, оставете тази част на него. Макар и само 0,5мл. серумът пак ще образува болезнена бучка в мускула, която ще ви пречи няколко седмици, но по-добре това, отколкото смърт в гърчове...

6. Ако раната е голяма, задължително потърсете медицинска помощ, защото може да се налага шиене или лепене.

7. Ако след 24 часа мястото около раната отече и се зачерви, почне да пулсира или нещо ви притеснява, обезателно потърсете медицинска помощ. Най-добре е в този случай да направите един курс на антибиотик Клиндамицин 600мг., който се използва за лечение на инфекции, причинени от анаеробни бактерии, стрептококи, стафилококи и др. Не започвайте и не прекъсвайте лечението в никакъв случай, без да сте се консултирали с лекар!

Какво друго да знаем?

Вени и артерии има по цялото тяло от сърцето до върха на пръстите. Погрешно е схващането, че на пръстите няма артерии! Просто те не представляват опасност от кръвозагуба, защото са по-малки и лесно могат да се притиснат с ръка.

Колкото по-близо до сърцето е един кръвоносен съд, толкова по-голям е и по-трудно се овладява кървенето от него.

Порезните рани съвсем не са безобидни и не бива да се подценяват. Ако сте сред природата и нямате комплект за спешна помощ, можете да разчитате на самата природа. Направете компрес от добре почистени листа на живовлек или орех и превържете добре с помощта на дълги треви или лико от кората на дърво. Не веднъж съм правил такива импровизации и раните ми са заздравявали нормално.

Пазете нараненото място чисто и по възможност не го мокрете. Водата може да доведе със себе си микроби и раната да се инфектира.

Кръвоносна карта на човешкото тяло.

Избягвайте натоварването и усукването на нараненото място, особено ако има засегната артерия. Раната може лесно да се отвори и всичко да започне от начало.

Ще ви боли. Особено ако сте наранили костта. Ако болката не е пулсираща (т.6 от преди малко), ще трябва просто да си потърпите, докато травмата отшуми.

Ако сте засегнали артерия и кървенето е обилно, първоначално промиване не е необходимо, тъй като самата кръв изхвърля промивката и всичко останало навън. Спрете кървенето и едва след това промийте раната.

Какви опасности крие порезната рана?

Както вече споменах, на първо място е обилното кървене. Ако има наранена или прерязана артерия, кървенето е обилно, алено червено и кръвта изтича под налягане. В този случай има сериозен риск от кръвозагуба, която може да бъде и животозастрашаваща. Това може да бъде както пряко, ако изгубите прекалено много кръв (повече от литър), така и косвено, ако кръвозагубата доведе до замайване, а вие сте високо в планината. Основните признаци на сериозна кръвозагуба са слабост, притъмняване пред очите, световъртеж, жажда, понякога прозяване, бледост, изстиване на крайниците, отслабване и ускоряване на пулса, замъгляване на съзнанието. Навременната и адекватна намеса може да спаси живота ви.

Има и една друга, микроскопична опасност, която често се подценява. В организма може да попадне анаеробния микроорганизъм Clostridium tetani, причиняващ болестта тетанус чрез токсин, който отделя. Това е много сериозно заболяване, което поразява нервната система, предизвиква гърчове и е с голям процент смъртност. А ако оцелеете, възстановяването трае месеци. Не се шегувайте с този дребен бацил! Ако умишлено не се ваксинирате или е минала повече от година от последната ви ваксина, задължително трябва да вземете адекватни мерки!

В заключение

Не се тревожете и не се паникьосвайте, ако се порежете, докато сте сами. В повечето случаи всичко минава успешно и само ще ви остане белег, който да ви напомня за нелепия инцидент...

Image
© 2023 Bushcrafter. Създаден и поддържан от Karavelikov
© 2023 iBushcrafter.
Създаден и поддържан от Karavelikov