Оцеляване при вирусна епидемия

Оцеляване при вирусна епидемия

Какво знаем
за коронавируса до момента?

Редакция на данните: 26 февруари 2020

Има доста статии вече по темата, затова ще извадя само есенцията около вируса:

 • Коронавирусът COVID-19 за първи път е регистриран в Китай през декември 2019
 • Причинява респираторно заболяване, най-често пневмония с висока температура.
 • Към момента заразени са над 80 000 души
 • Има над 2 700 смъртни случая, основно в Китай, но вече и в други страни.
 • Успешно оздравели са над 30 000 души.
 • Над 8 500 души са в критично състояние.
 • За разлика от другите вируси, коронавирусът се предава дори преди заразеният да прояви симптоми на болестта.
 • Инкубационният период е до 24 дни.
 • Вирусът оцелява по повърхности над 7 дни.
 • Все още не е ясен механизмът на предаване на коронавируса, тъй като има случаи на заразени без пряк контакт.
 • Няма ефективно лечение срещу коронавирусите, важно е да се поддържа организма, докато се справи сам.
 • Американска лаборатория е разработила ваксина, тестове се очакват през април.

Лични предпазни средства и мерки
срещу коронавирус, грип и други вируси

Тъй като коронавирусът се предава не само по въздушно-капков път, маската не би била достатъчна защита срещу него. Освен това хирургическата маска погрешно се смята за лично защитно средство. Маската служи да предпази околните, ако вие сте заразени, тъй като тя не филтрира добре въздуха, който вдишвате, но спира пръските от кихането ви. Все пак влизайки в тъпла от хора, маската би ви донесла някаква минимална защита да не кихне някой в лицето ви.

Много вируси остават живи до няколко часа върху гладки повърхности. Според мен има вероятност това да е и един възможен път на разпространение на коронавируса. В този случай е добре да миете често и обилно ръцете си с вода и сапун, като триете ръцете си поне 20 секунди. Осигурете си и спиртен гел за измиване на ръце и го ползвайте често, докато сте навън. Ще го намерите във всяка аптека, дрогерия и голяма хранителна верига. Има данни, че коронавирусът не е устойчив на спирт, така че този гел е една добра превенция.

Прочетете и "Как да си мием ръцете правилно"


Друга превенция е да не пипате лицето и очите си, докато сте навън и преди да сте се измили. Дори да ви засърби окото, не се изкушавайте! Всъщност през очите е много по-вероятно да се заразите с всякаква инфекция, отколкото през носа, тъй като вирусите навлизат директно във вътрешността на дихателния ви апарат по слъзните канали, докато през носа има първична защита от власинките на входа му. В тази връзка носенето на очила вместо контактни лещи също би намалило макар и с малко вероятността от зараза сред тълпа от хора.

Сменете веднага дрехите си, щом се приберете вкъщи. Възможно е заразоносител да ви е докоснал или да е кихнал зад гърба ви, с което да е заразил дрехите ви. Както споменах, вирусите са устойчиви до 12 часа върху гладки предмети, а върху влакнести повърхности оцеляват 3-4 часа. Няма категорични данни за устойчивостта на коронавируса COVID-19, но се смята, че остава активен над 5 дни! Връхните дрехи оставете извън помещенията, най-добре на терасата, а останалите пуснете директно в пералната.

В случай на епидемия

Засега няма официална информация от СЗО за пандемия, макар все още да не знаят как да овладеят коронавируса. А докато чакаме да го овладеят или да обявят вирусна пандемия, може да се подготвим превантивно с най-основните ресурси за поне месец напред, вземайки под внимание всеки член на дома, включително и домашните любимци. И друг път съм писал, че магазините поддържат три-дневна стокова наличност, така че не може да се разчита на тях, а и в случай на вирусна епидемия не е добра идея да се обикаля из магазините за храна и вода.

Запасете се с достатъчно вода за пиене и основни хигиенни нужди. Сметките са прости - 5л. на човек на ден, т.е. за месец всеки член на дома трябва да разполага със 150л. вода. Звучи много, но всъщност за 4-членно семейство е достатъчен малко повече от половин кубик вода за месец.

Осигурете си достатъчно ценна на хранителни вещества трайна храна. Все пак един месец не е много дълъг период, така че изборът е достатъчно голям. Хората със специфичен хранителен режим трябва да се съобразят със собствените си нужди, но в най-общия случай запасите ви може да съдържат следните храни:

 • Варива (боб, леща, грах) - пакетирани или консервирани, но не и замразени.
 • Брашно - ще се наложи да си месите сами хляб, което съвсем не е трудно.
 • Сол, захар, оцет, олио и подправки - все пак храната трябва да има и вкус.
 • Консервирано месо, пастети и риба - източник на незаменими мастни киселини.
 • Мед, компоти и туршии - източник на естествени витамини и минерали.

Откъс от филма "Заразяване" - пример за запасяване с провизии

Снабдете се с най-важните лекарства за превенция и симптоматично лечение. Ако страдате от заболяване, изискващо редовен прием на лекарства, осигурете си ги за поне 2 месеца напред. Въпреки лекарствата, които имате, при притеснителни симптоми задължително посетете лекар! Ето най-основните лекарства, които е добре да имате винаги под ръка по време на вирусни епидемии, а и по принцип:

 • Температуропонижаващи и нестероидни противовъзпалителни лекарства, съдържащи ибупрофен, парацетамол, метамизол натрий, кетопрофен.
 • Лекарства против диария и повръщане
 • Хидратиращи хранителни добавки и соли
 • Глюкоза или декстроза на прах - за възстановяване силите на организма при силна дехидратация
 • Имуностимулатори и витамини (Изопринозин по лекарско предписание)
 • Противогрипни препарати (Ремантадин и Тамифлу по лекарско предписание)

Не излизайте сред хора, ако не е абсолютно задължително. Все пак колкото повече ограничите контактите с околните, толкова по-малко вероятно е да се заразите с какъвто и да е вирус. Основна причина за висока грипна заболяемост сред децата е именно честия контакт помежду им и липсата на умения да се пазят от околните и да пазят околните от себе си.

Ето един видео туит с потенциални начини да се зразите с вируси: @Rntk____ от 11 фев. 2020

А сега споделете статията, пазете се и бъдете отговорни към здравето на околните!

Коментари (2)

This comment was minimized by the moderator on the site

Много добре подредено и ясно написано препоръчително мнение!

Личната хигиена - на първо място.

Дано повече хора го прочетат.

This comment was minimized by the moderator on the site

И аз съм доволна, споделих.

Тук все още няма публикувани коментари

Оставете вашите коментари

 1. Posting comment as a guest.
прикрепени файлове (0 / 3)
Споделете своето местоположение