fbpx

Оцеляване при бедствие в града

Съвети, идеи и важна информация за оцеляване в града по време на криза.

Оцеляване при вирусна епидемия

Оцеляване при вирусна епидемия

Какво знаем
за коронавируса до момента?

Редакция на данните: 9 април 2020

Има доста статии вече по темата, затова ще извадя само есенцията около вируса:

 • Коронавирусът COVID-19 за първи път е регистриран в Китай през декември 2019 г.
 • Причинява респираторно заболяване, най-често пневмония с висока температура.
 • Към момента заразени са над 1,5 млн. души
 • Починалите наближават 100 хил.
 • Успешно излекувани са над 300 хил. души.
 • Около 4% са в критично състояние.
 • Половината свят е под блокада с ограничение на придвижването.
 • В България сме в извънредно положение от 13 март.
 • За разлика от другите вируси, коронавирусът се предава дори преди заразеният да прояви симптоми на болестта.
 • Инкубационният период е до 24 дни.
 • Вирусът оцелява по повърхности няколко дни.
 • Все още не е ясен механизмът на предаване на коронавируса, тъй като има случаи на заразени без пряк контакт.
 • Няма ефективно лечение срещу коронавирусите, важно е да се поддържа организма, докато се справи сам.
 • Лаборатории по цял свят разработват ваксини, все още няма готова ваксина.
 • Пускането на ваксина за масова ваксинация ще отнеме поне година.

Лични предпазни средства и мерки
срещу коронавирус, грип и други вируси

Тъй като коронавирусът се предава не само по въздушно-капков път, маската не би била достатъчна защита срещу него. Освен това хирургическата маска погрешно се смята за лично защитно средство. Маската служи да предпази околните, ако вие сте заразени, тъй като тя не филтрира добре въздуха, който вдишвате, но спира пръските от кихането ви. Все пак влизайки в тъпла от хора, маската би ви донесла някаква защита да не кихне някой в лицето ви, но трябва да я сменяте често, ако работите в натоварена с хора среда.

Много вируси остават живи до няколко часа върху гладки повърхности. Според мен има вероятност това да е и един възможен път на разпространение на коронавируса. В този случай е добре да миете често и обилно ръцете си с вода и сапун, като триете ръцете си поне 20 секунди. Осигурете си и спиртен гел за измиване на ръце и го ползвайте често, докато сте навън. Ще го намерите във всяка аптека, дрогерия и голяма хранителна верига. Има данни, че коронавирусът не е устойчив на спирт, така че този гел е една добра превенция.

Прочетете и "Как да си мием ръцете правилно"


Друга превенция е да не пипате лицето и очите си, докато сте навън и преди да сте се измили. Дори да ви засърби окото, не се изкушавайте! Всъщност през очите е много по-вероятно да се заразите с всякаква инфекция, отколкото през носа, тъй като вирусите навлизат директно във вътрешността на дихателния ви апарат по слъзните канали, докато през носа има първична защита от власинките на входа му. В тази връзка носенето на очила вместо контактни лещи също би намалило макар и с малко вероятността от зараза сред тълпа от хора.

Сменете веднага дрехите си, щом се приберете вкъщи. Възможно е заразоносител да ви е докоснал или да е кихнал зад гърба ви, с което да е заразил дрехите ви. Както споменах, вирусите са устойчиви до 12 часа върху гладки предмети, а върху влакнести повърхности оцеляват 3-4 часа. Няма категорични данни за устойчивостта на коронавируса COVID-19, но се смята, че остава активен над 5 дни! Връхните дрехи оставете извън помещенията, най-добре на терасата, а останалите пуснете директно в пералната.

На 11 март 2020 СЗО обявява COVID-19 за пандемия

Световната здравна организация официално обяви вирусът за пандемия, и засега единствената превенция е социална изолация. А в този случай е най-добре да се запасим с основни ресурси за поне месец напред, вземайки под внимание всеки член на дома, включително и домашните любимци. И друг път съм писал, че магазините поддържат три-дневна стокова наличност, така че не може да се разчита на тях, а и в случай на вирусна епидемия не е добра идея да се обикаля из магазините за храна и вода. Целта на запасите е да не пазаруваме всеки ден, а най-много веднъж седмично. 

Запасете се с достатъчно вода за пиене и основни хигиенни нужди. Сметките са прости - 5л. на човек на ден, т.е. за месец всеки член на дома трябва да разполага със 150л. вода. Звучи много, но всъщност за 4-членно семейство е достатъчен малко повече от половин кубик вода за месец.

Осигурете си достатъчно ценна на хранителни вещества трайна храна. Все пак един месец не е много дълъг период, така че изборът е достатъчно голям. Хората със специфичен хранителен режим трябва да се съобразят със собствените си нужди, но в най-общия случай запасите ви може да съдържат следните храни:

 • Варива (боб, леща, грах) - пакетирани или консервирани, но не и замразени.
 • Брашно - ще се наложи да си месите сами хляб, което съвсем не е трудно.
 • Сол, захар, оцет, олио и подправки - все пак храната трябва да има и вкус.
 • Консервирано месо, пастети и риба - източник на незаменими мастни киселини.
 • Мед, компоти и туршии - източник на естествени витамини и минерали.

Откъс от филма "Заразяване" - пример за запасяване с провизии

Снабдете се с най-важните лекарства за превенция и симптоматично лечение. Имайте предвид, че за много от свободните лекарства аптеките в момента търсят рецепта. Ако страдате от заболяване, изискващо редовен прием на лекарства, осигурете си ги за поне 2 месеца напред. Въпреки лекарствата, които имате, при притеснителни симптоми задължително посетете лекар! Ето най-основните лекарства, които е добре да имате винаги под ръка по време на вирусни епидемии, а и по принцип:

 • Температуропонижаващи и нестероидни противовъзпалителни лекарства, съдържащи ибупрофен, парацетамол, метамизол натрий, кетопрофен.
 • Лекарства против диария и повръщане
 • Хидратиращи хранителни добавки и соли
 • Глюкоза или декстроза на прах - за възстановяване силите на организма при силна дехидратация
 • Имуностимулатори и витамини (Изопринозин по лекарско предписание)

Не излизайте сред хора, ако не е абсолютно задължително. Все пак колкото повече ограничите контактите с околните, толкова по-малко вероятно е да се заразите с какъвто и да е вирус. Основна причина за висока грипна заболяемост сред децата е именно честия контакт помежду им и липсата на умения да се пазят от околните и да пазят околните от себе си.

Ето един видео туит с потенциални начини да се зразите с вируси: @Rntk____ от 11 фев. 2020

Бъдете здрави, пазете се и бъдете отговорни към здравето на околните!

Останете вкъщи!

Image
© 2023 Bushcrafter. Създаден и поддържан от Karavelikov
© 2023 iBushcrafter.
Създаден и поддържан от Karavelikov