fbpx

Полезни растения

Полезни диви растения и билки

Отпускащ билков крем при болка в ставите и мускулите

Отпускащ билков крем при болка в ставите и мускулите

След добрата ефективност на Успокояващия мехлем, реших да впрегна знанията си за билките и да създам лечебен мехлем, подходящ при ревматизъм, дискова херния и всякакви ставни болки. Аз самият съм с двойна дискова херния, а мехлемът, който ще ви представя, облекчи значително състоянието ми.

Така след поредната криза с болки в кръста реших да забъркам и тествам лечебния мехлем. След три дни на приложение имам много добри впечатления от него, които ще ви разкажа на кратко.

Със сина бяхме на дълга разходка из Рила с много навеждания за горски плодове и билки, а времето беше променливо и минахме през жарко слънце, дъжд и вятър. Всичко това доведе до възпаление на спуканите ми гръбначни дискове и трудно поносима болка в кръста.

Като се прибрахме се намазах с мехлема, върху чиято рецепта още работех. Още час след намазването болката намаля, а подвижността ми се възвърна, което ми се случва за първи път за всичките години, през които съм имал кризи от възпаление на дисковата херния. След редовна употреба на третия ден имах лека болка, която не пречеше да извършвам с лекота ежедневните си дейности. Седмица по-късно болката изчезна и вече два месеца обикалям из горите без никакви притеснения. При най-малкия дискомфорт се намазвам еднократно (обикновено вечер) и на другия ден съм отново здрав човек.

Още не мога да повярвам, че не съм пил лекарства през цялото това време, затова споделям и съставките на Лечебния мехлем:

Забележка: След отзивите, които събрах за мехлема, реших да добавя естествен емулгатор и да го направя като стабилна кремообразна емулсия, която се прилага по-лесно и няма нужда да се съхранява в хладилник. Към крема добавих и растителни токофероли (витамин Е), за които ще спомена по-долу, както и естествен консервант, който да гарантира трайността на крема. По този начин запазих 100% естествените съставки на крема, но подобрих формулата, като постигнах и по-бързо и ефективно усвояване на лечебните съставки от тялото. Ако искате и вие да опитате облекчението на билковия крем, пишете ми чрез оранжевото писмо в долния десен ъгъл. Към момента имам останало ограничено количество, а една опаковка от 25мл е 12лв. и е достатъчна за доста време.

Лечебно винче (Anchusa Officinalis)

Пролетта го открих случайно в двора, докато разчиствах от плевели. Лечебното винче произхожда от Югоизточна Европа, т.е. си е наша родна билка, но е разпространена из цял свят. В подробно проучване(1) на състава й са открити 13 основни полифенола, сред които:
- хлорогенна киселина - важен антиоксидант и възпрепятства туморообразуващата дейност(2);
- кафеена киселина - има антиоксидантни, противовъзпалителни и антиканцерогенни свойства(3);
- розмаринова киселина - за първи път изолирана в розмарина, тя има широки противовъзпалителни и антиоксидантни свойства(4);
- лутеолин - широко разпространен натурален антихистамин (антиалерген) с антиоксидантни и противовъзпалителни свойства(5);
Освен това лечебното винче съдържа и алкалоидите циноглосин и консолидин (0.12%), които в големи дози имат нервнопарализиращо свойство. В случая общото им съдържание в мехлема е под 0.003%, което е нищожно, но достатъчно, за да действа като неврорелаксант. Това е важно свойство при лечението на нервно-мускулни болки, като дисковата херния. В подобни случаи невролозите изписват неврорелаксанти, които взети вътрешно, отпускат цялата нервна система, получава се сериозно замайване и не бива да се шофира. Във варианта с мехлема този страничен ефект не се наблюдава, тъй като той действа локално само върху болното място.

Пача трева (Poligonum aviculare)

Тази билка се числи към плевелите, които превземат градините и тревните площи, но всъщност е много полезна със своето противовъзпалително, антимикробно, заздравяващо рани и антисептично действие. Пачата трева има способността да премахва кристализираните отлагания от ставите, които са основна причина за възпаление на ставите. Тя успокоява ставната болка и лекува артрита, като в същото време стимулира произвоството на колаген и еластин(6), което може да е от полза при хора, страдащи от износване на хрущялна маса в ставите. Балсам, направен от билката, усилва слаби стави и отпуска нервите и сухожилията(7). Това качество на билката е много ценно по отношение на мускулните и нервни схващания, характерни за различни проблеми като дискова херния и дори сващане и болки от настинка и успешно може да замести мускулните и неврорелаксанти, които са с доста странични ефекти и трудно се понасят от повечето хора.

Лавандула (Lavandula angustifolia)

Лавандулата е позната ароматна билка още от древността и продължава да бъде една от най-използваните билки в козметиката, арома терапията и хомеопатията. Тя основно действа противовъзпалително, болкоуспокояващо и успокояващо нервната система. Хората от векове я използват при ревматизъм и невралгии, а в нашата народна медицина се е използвала и при главоболие, виене на свят, безсъние, че дори и парализа(8).

Лабораторно проучване за ефекта на заздравяване на рани показва, че лавандуловото масло укскорява просеца на заздравяване значително повече от третиране с повидон-йод или солена вода и дори електростимулация(9).

В друго проучване на противовъзпалителните свойства на лавандуловото масло, то е показало ефикасност, съизмерима с дексаметазон (болкоуспокояващ кортикостероид, потискащ имунната система), а като болкоуспокояващо е показало подобен ефект като при третирането с трамадол (опиоидно болкоуспокояващо, предписвано в САЩ)(10).

Лютива мента (Mentha piperita)

Ментата е едно от най-използваните в козметиката и медицината растения. За нея се знае много, аз също не веднъж съм говорил за нея, затова ще спомена само, че тя притежава локален анестетичен и болкоуспокояващ ефект.

Интересно лаборатрно проучване въхру мишки с остеоартрит показва, че третираните с наноемулсия от масла от мента и розмарин намалява болката и подобрява хистопатологичните свойства на колянната става на животните(11).

Розмарин (Rosmarinus officinalis oil)

Розмаринът се използва в кулинарията и народната медицина от векове. Маслото му има противовъзпалителни и болкоуспокояващи свойства. По-горе вече споменах и за розмариновата киселина и нейните свойства.

Клинично проучване на хора, преживели инсулт с болки в рамото показва, че болките намаляват с 30% при пациентите, които комбинират ароматерапия с масло от розмарин и акупресура, в сравнение с акупресура без ароматерапия(12).

Лабораторно проучване върху мишки доказва, че комбинацията от масло от розмарин и аналгетици като кодеин и парацетамол значително усилва техния болкоуспокояващ ефект(13).

Витамин Е (α-β-γ-Tocopherol)

Добавеният в крема витамин Е е с естествен произход от растителни токофероли. Това е мастно разтворим витамин, който действа като силен антиоксидант. Проучванията показват, че витамин Е намалява възпалението, стимулира производството на колаген, което особено важно при поддържащо лечение на остеоартрит. Пациенти, страдащи от това заболяване, споделят, че болката се усилва от натрупания в ставите азотен оксид и именно антиоксидантните свойства на витамин Е имат потенциала да намалят оксидативния стрес и да облекчат това състояние(14). Освен, че витамин Е е полезен антиоксидант за тялото, той предпазва и маслата в крема от разваляне и увеличава трайността на готовия продукт.

Кокосово масло (Cocos nucifera oil)

Кокосовото масло има много приложения в кулинарията, козметиката и медицината. Като лечебно средство то има противовъзпалителни и аналгетични свойства(15). То съдържа голямо количество лауринова киселина (49%), която помага за намаляване на възпалението.

Лабораторно проучване показва, че кокосовото масло ускорява заздравяването на рани, като намалява оксидативния стрес и стимулира производството на колаген(16).

Друго проучване показва, че кокосовото масло показва лечебен ефект, подобен на този с индометацин(17).

В моят мехлем съм използвал студено пресовано био кокосово масло, което проявява най-силно лечебните ефекти, които споменах.

Свинска мас (Triglycerides)

Подобно на зехтина и кокосовото масло, тя е съставена основно от триглицериди. За нея вече говорих при описанието на Успокояващия мехлем, затова няма да я застъпвам задълбочено.

Интересно е обаче да спомена, че веществото 5-додеканолид, съставна част на свинската мас, е показало силни противовъзпалителни свойства в направено проучване през 2021 година(18).

В заключение

Постарах се да събера екстракти и масла от различни билки с научно доказан болкоуспокояващ, противовъзпалителен, невро- и миорелаксантен ефект в един мехлем, който да отпуска и успокоява болката от различни травми и хронични заболявания. Може да се използва самостоятелно или в комбинация с лекарства, когато травмата е по-сериозна. Интересното при действието на крема е, че благодарение на леката емулсия се наблюдава бърз обезболяващ ефект, както при лекарствата, но ефекта от прилагането му е по-продължителен, отколкото при приемането на лекарства. С други думи казано, мехлемът има свойството сигурно и продължително да успокоява травмираното място, без да се наблюдават странични ефекти.

Доза и начин на употреба

Забелязах, че лечебният ефект от прилагането на мехлема не е дозово зависим, т.е. не е необходимо да прилагате голямо количество, за да започне оздравяването. Достатъчно е съвсем малко количество от мехлема да се втрие добре с масаж в болното място няколко пъти на ден. При мен лечебен ефект се прояви при използване през 3 часа за първия ден и 2-3 пъти на ден за още няколко дни. Ако до 10 дни болката не изчезне, консултирайте се с лекар, защото може проблемът да е по-сериозен и да изисква намеса на специалист. Да не се прилага на деца под 12 години, поради не достатъчно данни за странични реакции.

Съобщени странични реакции

Има регистриран един случай до момента, при който след използване на голямо количество от мехлема наведнъж, е регистрирано загрявне в областта на нанасяне. Ако забележите друга странична реакция, пишете  на Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите. или натиснете оранжевото писмо в долния десен ъгъл за контакт с мен.

Патентован билков козметичен продукт
Автор: Станимир Каравеликов

(1) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7288582/
(2) https://pubchem.ncbi.nlm.nih.gov/compound/Chlorogenic-acid
(3) https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/fonc.2019.00541/full
(4) https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/fphar.2020.00153/full
(5) https://www.emersonecologics.com/blog/post/luteolin-foods-supplement
(6) https://www.healthbenefitstimes.com/knotgrass/
(7) https://www.botanical.com/botanical/mgmh/k/knogra08.html
(8) https://medpedia.framar.bg/ботаника/лавандула
(9) https://www.hindawi.com/journals/ecam/2013/361832/
(10) https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26247152/
(11) https://bmccomplementmedtherapies.biomedcentral.com/articles/10.1186/s12906-021-03236-y
(12) https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/17388768/
(13) https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25635991/
(14) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6113565/
(15) https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/20645831/
(16) https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/20523108/
(17) https://www.tandfonline.com/doi/full/10.3109/13880200903062614
(18) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8658921/

Image
© 2023 Bushcrafter. Създаден и поддържан от Karavelikov
© 2023 iBushcrafter.
Създаден и поддържан от Karavelikov