fbpx

Полезни растения

Полезни диви растения и билки

Десет ядливи диви растения

Десет ядливи диви растения

В тази статия съвсем накратко ще ви представя десет полезни диви растения, които ние често пъти смятаме за плевели, но те могат да бъдат ценен источник на храна с много полезни лечебни свойства.

Като всеки дар от природата дивите растения са много по-богати на хранителни вещества, витамини и минерали от култивираните, а фактът че растат на свобода ги прави истински БИО храни, недокосвани от изкуствени торове и препарати.

Във времето ще се постарая да представя всяко растение тук със собствена статия, където подробно да обясня за всички ползи и начини на употреба, заедно с кратко видео (отбелязано с  ), с което да ви помогна да ги разпознаете по-лесно.

Лъжичина (чеснова трева)

lat. Alliaria petiolata

Цялото растение е ядливо и като се откъсне част от него, мирише на чесън и горчица. Корените могат да се ползват вместо хрян. От семената може да се прави горчица. А стъблата, листата и цветовете могат да се сготвят, сотират, ядат сурови или да се подправят салати вместо чесън. Най-добре е да се събират само най-младите листа.

Глухарче

lat. Taraxacum officinale

Цялото растение е ядливо с горчив вкус, като най-много горчи през лятото. Листата му се използват за пролетна салата, която е полезна при пролетна умора. Животинската мазнина премахва горчивината. Розетката между корена и листата е най-вкусна и хрупкава и може да се добави сурова към салатата. Ядат се и цветовете, които са леко сладки.

Киселиче (кисела детелина)

lat. Oxalis acetosella

Всички надземни части на растението са ядливи. Има кисел, лимонов привкус и може да се използва за овкусяване на салати. Не става за готвене, тъй като не понася високи температури. Съдържа оксалова киселина, която в големи количества може да причини болка в ставите или камъни в бъбреците.
Други високо оксалатни растения са спанак, моркови, маслини и картофи.

lat. Stellaria media

Цялата надземна част се яде. Богато е на въглехидрати, протеини и фибри, съдържа витамини А, С, Е, В1 и В2, укрепва имунната система, действа благоприятно при гастрит и колит, а отвара от билката е подходяща за прием след тежък физически труд или преумора и за отслабване. Има вкус на сурова царевица. Бременни жени и малки деца е добре да го избягват заради наличието на сапонини.
vrabchovi-chrevca.jpg

Левурда (див чесън)

lat. Allium ursinum

Съдържа алицин, който придава характерната чеснова миризма. Използва се точно като култивирания чесън, без да придава толкова острота на ястията. Съдържа повече манган, желязо и серни съединения, отколкото обикновения чесън, а съдържанието на магнезий е по-голямо от всички други растения.

Горска (миризлива) теменуга

lat. Viola odorata

Поради наличието на витамини и разтворими фибри листата могат да се използват като полезен пребиотик. Използват се още за намаляване на кръвното налягане, против треска, кожни проблеми, прочистване на кръвта и успокояват кашлицата. Могат да се готвят, сотират или добавят сурови към салати, а цветовете са чудесна украса за цвят и свежест на десерти. Корените и семената съдържат токсини и не бива да се ядат.

Лапад

lat. Rumex patientia

Една от ценните пролетни храни, от които не бива да се лишаваме, защото е един от най-полезните зеленчуци и съдържа много витамини, минерали и белтъчини. Още в античността римляните са го отглеждали задължително в градините си. Добавяйки го към супите можете да сте сигурни, че приемате достатъчно белтъчини, желязо, магнезий и витамини.

Земна ябълка (гулия)

lat. Helianthus tuberosus

Кой да предположи, че това красиво цвете се яде? Всъщност не цветето, а корените му, които хората наричат земна ябълка. Хрупкави, сочни и полезни те са чудесно допълнение към менюто. Тя съдържа половината Менделеева таблица, много аминокиселини и инулин (подобно на скорбялата вещество), което представлява разтворими фибри, за които вече споменах.

Тученица

lat. Portulaca oleracea

Плевел, от която всеки градинар иска да се отърве. Всъщност този плевел е много ценен и съдържа много омега-3 мастни киселини, дори повече от някои рибни масла. Съдържа и 7 пъти повече витамин С от цитрусите заедно с много минерали и антиоксиданти. Тученицата също съдържа вече споменатата оксалова киселина и не трябва да се прекалява с нея, ако не искате да си докарате камъни в бъбреците.

Живовлeк

lat. Plantago major

"Плевелът, без който не можем" е билка и в древността в Китай се е продавал скъпо, заради лечебните си свойства. Аз лично го ползвам на чай против кашлица, а стрит пресен сок от билката облекчава опарване от коприва, ухапвания от насекоми и открити рани. Малко знаят обаче, че свежите и млади листа са чудесна добавка към пролетната салата и ще ви зареди с протеини, въглехидрати, омега-3 и витамини. Това е едно супер растение, без което не бива да оставаме вкъщи.

В заключение

Както не веднъж съм казвал, всички растения съдържат токсични вещества в себе си. Няма значение дали ги купувате като зеленчуци от пазара или ги берете сред природата, те така са устроени. Едни съдържат незначителни количества токсини, а други са се постарали повече. Наша е отговорността да проучим и разпознаваме растенията, с които се храним.

Ако статията ви е харесала, споделете я в социалните мрежи, за да достигне до повече хора.

Image
© 2023 Bushcrafter. Създаден и поддържан от Karavelikov
© 2023 iBushcrafter.
Създаден и поддържан от Karavelikov