fbpx

Полезни растения

Полезни диви растения и билки

Билки за лечение на травми и болки в ставите

Билки за лечение на травми и болки в ставите

Преди време стъпих много лошо и спуках кост в стъпалото. От тогава при интензивни натоварвания травмираната част на стъпалото ми се поддува, а силната болка ми пречи да стъпвам и ходя нормално.

Реших да приложа на практика знанията си за растенията и да лекувам болката с комбинация от билки, без да приемам никакви лекарства, за да съм сигурен, че подобрението е в следствие от билките.

Така, вместо да пия противовъзпалителни и болкоуспокоителни лекарства, аз импровизирах с компрес от прясно стрити лечебни растения. След час вече не усещах болка в покой, а след още час можех да стъпвам нормално с лек дискомфорт в крака. Приятно изненадан от силното обезболяващо действие на билките, реших да споделя състава на компреса с вас и да ви помогна при болки в ставите и крайниците, причинени от натъртвания, травми, изкълчване или артрит.

Ето и какви са съставките на обезболяващия компрес с линкове към клиничните проучвания на билките:

1. Обикновен здравец. Името му трябва да ви говори достатъчно, но все пак ще спомена, че билката има кръвоспиращо, затягащо, противовъзпалително и успокояващо действие. Проучване направено през 2013 година доказва противовъзпалителното действие на здравеца и благоприятното му въздействие при болезнени стави и мускули. Аз го добавих именно заради затягащото и противовъзпалително действие, което да успокои възпалението на травмираното място.

2. Дълголистна мента. Всъщност не е нужно да е дълголистна, просто аз такава имам в изобилие в градината си. Всеизвестно е, че ментовото масло действа болкоуспокояващо при главоболие, мигрена, мускулна болка и болезнено кърмене. Учени са провели проучване през 2019 година, сравнявайки ефекта на ментовото масло с този на лидокаина при пациенти, страдащи от мигренозна болка. И при двете терапии интензитета на болката е спаднал с 40%.

3. Лавандула. Освен със завладяващия си и успокояващ нервната система аромат, лавандулата е позната и като болкоуспокояващо и противовъзпалително средство. Клинично проучване е доказало, че лавандуловото масло действа благоприятно при главоболие и менструални болки. Друго проучване пък е доказало, че масаж с лавандулово масло ефективно намалява коликите при новородени. Освен това проучване върху животни доказва, че лавандулата помага за заздравяването на рани като подобрява способността на кожата да произвежда колаген след операции.

4. Невен. Красивото градинско цвете, греещо в оранжев цвят не само грабва окото, но и лекува тялото. От векове невенът се използва в народната ни медицина, а в съвремието има широко приложение в козметиката, заради способността си да лекува рани, екземи, охлузвания и изгаряния. Редица проучвания доказват ускорено заздравяване на рани, третирани с екстракт от невен, в сравнение с контролна група.

5. Врабчови чревца. Преди време направих подробно видео ревю за тази уникална билка, по-известна като плевел по нашите земи. Именно в него споменавам, че народа Айну използва билката при костни фрактури и травми. Това ме наведе на мисълта да я добавя към компреса си, а освен това я имаме в изобилие и в градината. Клинични проучвания доказват, че билката действа противовъзпалително и ранозаздравяващо.

Как да си направим билков компрес?

Наситнете шепа от споменатите по-горе билки с ножица, сложете ги в хаванче и ги стрийте до толкова, че да пуснат своите сокове. След това вземете получената каша, намажете я върху салфетка и я прикрепете към болезненото място. В моя случай използвах хипоалергични лепенки, но можете да ползвате ластик, чорап, бинт и каквото друго имате.

Все пак най-важното е да не натоварвате излишно травмираното място така, че почивката в комбинация с чудодейния компрес да си свършат работата и да ви излекуват.

В заключение

Билките имат най-различни и широко приложими полезни качества и се изучават усилено от учените в цял свят. Много често показват съпоставими резултати в сравнение със синтетични медикаменти. Освен това комбинацията от различни билки не оказва отрицателно влияние, нито натоварва организма, както се получава при употребата на лекарства. А пък ароматът на тези благоуханни билки е направо наслада за сетивата! :)

В моя случай след прилагането на билковия компрес болката намаля значително и само след два часа отново можех да стъпвам, макар и предпазливо. До вечерта болката съвсем изчезна и забравих, че кракът ме е болял!

Image
© 2023 Bushcrafter. Създаден и поддържан от Karavelikov
© 2023 iBushcrafter.
Създаден и поддържан от Karavelikov