fbpx

Оцеляване при бедствия в природата

Съвети, идеи и важна информация за оцеляване в природата в екстремни ситуации

Гръмотевични бури сред природата

Гръмотевични бури сред природата

За разлика от градските условия, бурите в природата са значително по-опасни заради малкото възможности, които можем да използваме като укритие и подслон. В тази статия ще получите основни познания за стихиите в природата, как да разчитате правилно събитията и как да планирате времето и методите си на реакция.

ПЛАНИРАЙТЕ

На първо място е добре да прецените възможностите за потенциална опасност от буря, за да можете да планирате реално дали да предприемете преход в планината. Препоръчително е в деня преди излет да проверите актуалните прогнози за времето, както и в деня на излета. Прогнозите са краткосрочни, а условията в планината - динамични. Можете да проверите метеорологичните радари в реално време в интернет или чрез мобилно приложение на телефона си преди прехода. Виждайки на какво разстояние от вас има възможност за буря, нейната посока, скорост, можете да прецените с какво време разполагате и дали да отмените прехода.

ИЗВЪН ОБХВАТ

Но какво да направите, ако нямате възможност да проверите прогнозите? Нямате обхват на телефона си и възможността да ви връхлети неочаквана буря се увеличава? Не можете да разчитате на съвременните методи за комуникация и интернет, за да се информирате? Е, тук ще са необходими някои бушкрафтърски умения, които с удоволствие ще споделим с вас. Всяка гръмотевична буря е предшествана от определени признаци, по които можете да се ориентирате, че наближава и да се подготвите. Превантивните мерки са най-добрата защита! В планината, дори при ясно небе, гръмотевичната буря може да е при нас само за часове, дори минути.

ПРИЗНАЦИ

Разбира се, ясен и отличителен признак е звукът от гръмотевици, като през нощта светлината от далечните светкавици ще бъде още по-ясна и забележима. Обикновено в часовете преди буря няма вятър, усеща се застой, задух, последвани от мъгла и липса на видимост. Далечните хълмове на планината потъват в сив цвят от проливният дъжд. Често (разбира се, не винаги) гръмотевичните бури в северното полукълбо се образуват в следобедните часове, затова придвижването е препоръчително да бъде рано сутрин. Птиците летят ниско и по-хаотично.

ОПРЕДЕЛЯНЕ НА РАЗСТОЯНИЕ

След като вече сте в планината и гръмотевичната буря приближава, изключително важно е да определите разстоянието и посоката, а така и времето, с което разполагате, за да намерите окритие или възможностите да избегнете бурята. Но как да определите разстоянието между вас и гръмотевичната буря? За целта са необходими малко физика и математика. Скоростта на светлината: 299 792 458 m/s. Скоростта на звука: 343 m/s. (Имайки предвид малките разстояния между нас и бурята, за да я чуваме, няма да вземаме предвид фактори, които биха повлияли на скоростта, защото в случая са незначителни). Ясно е, че светлината е значително по-бърза от звука. В случая важното е, че източника е един и същ - мълнията. (Линейната мълния се нарича още светкавица). При падането на мълнията, към нас се разпространяват едновременно и звук и светлина, но поради голямата разлика в скоростта, естествено пристигат по различно време. Пребройте секундите от виждането на светлината до чуването на звука. Светлината служи като старт на броенето, защото като я видим, значи вече е при нас, а звукът - като край на броенето в момента, в който също пристигне и го чуем. Звукът изминава около 1 километър за 3 секунди, затова разделете преброените секунди на 3. Така ще получите разстоянието в километри. Важно: Изчисляването в метри е по-точно, но и по-сложно. В случая не се търси точност до метър. Важно е да изчислите приблизителното разстояние по метод, достатъчно лесен и бърз за запомняне и изчисление. Например: ако преброите 21 секунди, след което разделите на 3, това означава, че бурята е на около 7 км от вас. За безопасно се счита разстояние от около 30 км от бурята.

ВЯТЪР

Вятъра е естествен ориентир за движението на бурята.

Ако посоката на вятъра е от вас към бурята, естествено това означа, че тя се отдалечава от нас. Съответно посоката ви на движение трябва да бъде срещу тази на вятъра, за да се отдалечавате и вие.

Но какво да правите, ако посоката на вятъра е от бурята е срещу вас?

Добре е да наблюдавате облаците. Ако сте позиционирани леко в страни на приближаващите облаци, например в лявата част, то добре е движението ви да бъде в тази посока - на ляво. Съответно ако сте в дясната част на периферията, да се движите на дясно, за да се опитате да излезете извън обхвата на приближаващата буря, или поне да останете в нейната периферия. Ако обаче се намирате в центъра на приближаващата буря, то движението ни трябва да бъде по посока на вятъра, надявайки се той да промени посоката си. В тези случаи най-вероятно бурята ще ви застигне.

БУРЯТА Е ТУК

Стойте далеч от водоеми, язовири, езера и реки. Ако сте във водата, излезте незабавно, защото водата е отличен проводник на електричество. Също така избягвайте самотните дървета, защото те лесно привличат мълниите. Не стойте в близост до канари, камъни, които могат да се срутят върху вас вследствие от удара на мълнията и да ви наранят. Оставете багажа си на разстояние, особено ако в нвго има предмети, които могат да привлекат мълния. Изключете телефона си и други уреди, ако носите такива, те също могат да привлекат мълния към вас. Добре е да нямате в себе си метални предмети, ножове и др., оставете ги на безопасно разстояние на поне няколко десетки метра. Електричеството от паднала върху предмет мълния се разпространява върху мократа земя. Ето защо достатъчното разстояние ще разсее електричеството и така няма да има опасност за вас. Заемете поза, като клекнете и обхванете с ръце коленете си. Наведете се  максимално плътно към тях, като по този начин ще докосвате земята единствено с ходилата си, които плътно прибрани едно към друго ще са като една допирна точка. Не лягайте на земята и не я докосвайте с ръце, така ще увеличите риска от удар на мълния, защото има повече контактни точки със земята, която по време на буря е влажна и е добър електропроводник. Кръстосайте ръцете си и обхванете с тях глезените на краката си. Така ще сте максимално свити и същевременно достатъчно стабилни в позата си. При наличие на сух предмет, застанете върху него, за да го използвате като изолация между вас и земята. Ако сте група, стойте на разстояние един от друг, като така от една страна ще намалите риска от удар, или от друга страна, при падане на мълния няма да бъде засегната цялата група на веднъж и ще има възможност за взаимна помощ. Ако има наблизо пещера, влезте поне на няколко метра в нея. Тя ще бъде достатъчно надежден подслон по време на гръмотевична буря в планината. По този начин ще сте защитени от пряк удар на мълния. Не докосвайте стените на пещерата. Старайте се да стоите в средата между тях. Има риск при падане на мълния на входа по влажните стени да премине електричеството. Ако наблизо има хижа или подслон, влезте и изчакайте бурята да премине. Уверете се, че сградата е достатъчно здрава и стабилна, за да бъде безопасна и при пряк удар на мълния няма да се срути върху вас. Ако сте с автомобил, влезте в него, приберете антената и изчакайте бурята да отмине в безопасност. Автомобила действа като фарадеев кафез (на името на Майкл Фарадей, който в далечната 1836 г. открива, че електричество, попаднало върху плътна метална клетка или мрежеста обвивка се отвежда по външната страна на стените, като по този начин оставаме в безопасност).

ЗАКЛЮЧЕНИЕ

Най-важното при всяко бедствие е да запазите самообладание, за да сте максимално концентрирани и прецизни в действията си. Бъдете максимално отговорни както за себе си, така и за околните.

Image
© 2023 Bushcrafter. Създаден и поддържан от Karavelikov
© 2023 iBushcrafter.
Създаден и поддържан от Karavelikov