fbpx

Оцеляване при бедствие в града

Съвети, идеи и важна информация за оцеляване в града по време на криза.

Съвети за оцеляване при бедствие

Съвети за оцеляване при бедствие

Винаги има вероятност да ни сполети сериозно бедствие, а в този случай паниката е най-големия враг. Обаче ако знаете какво да правите, шансът да оцелеете става много по-голям.

В тази статия разгледам някои основни съвети за оцеляване при апокалиптично бедствие в града.

Средства за близка комуникация

Когато връхлети бедствие (и по Нова година) мобилните клетки се претоварват или се повреждат и мобилните комуникации прекъсват и телефоните стават ненадеждни през най-критичното време от бедствието. Ето защо е добре да се снабдите със собствени средства за комуникация между членовете на семейството. Вече на пазара са лесно достъпни цифрови радиостанции с обхват поне 5 км и най-малко 10 честоти на комуникация. Те са идеални за общуване между членовете на семейството, когато някой излезе да търси ресурси или по-добре защитено място. В случай, че открие, каквото търси и има нужда от помощ или пострада, той трябва да може да съобщи на останалите за ситуацията и местоположението си. Ето и няколко съвета:

  • използвайте кодиран език, за да не ви разкрият други, слушащи радио честоти
  • винаги зареждайте батериите, преди да излезете и носете резервни
  • гледайте в паниката да не вземете и двете радиостанции със себе си
  • тествайте предварително радиостанциите и научете близките си да ги ползват
  • ако всички напуснете дома си, напишете на някоя от стените как сте, колко сте и къде отивате, за да могат да ви открият спасителните екипи

Използвайте дизелов автомобил

Бензинът е летлив, а освен това добавките, които се влагат в него, с времето остаряват и след година няма да може да подкара колата ви. Ако разчитате на запаси от бензин, имайте това предвид. Освен това със сигурност бензиностанциите ще привършат първо бензина, а дизел можете да намерите и в резервоарите на някой изоставен камион или автобус. Ако имате на разположение стар дизелов автомобил, можете да го карате с преработено олио, керосин или газ за горене. За съжаление това не важи за съвременните дизелови двигатели със сложни системи на впръскване.

Ако не можете да шофирате или колата ви се повреди, подсигурете се с велосипед, комплект резервни гуми и помпа. Възможно е да се наложи бързо да покриете голямо разстояние, което няма как да стане, ако вървите пеш.

Надеждно оръжие

Подсигурете си надеждно оръжие и се научете как да не се нараните с него и как да го използвате правилно. Огнестрелните оръжия изискват разрешителни, психо тестове и т.н. и не всеки може да се сдобие с такова, но има други алтернативни оръжия, които можете да изучите. Най-елементарното е да имате добър нож. Пражка със съчми или стрели, лък, арбалет и дори здрава тояга или тръба са доста добри пособия за самоохрана. Също можете да се сдобиете с въздушен пистолет или пушка, които са свободни за продажба, но се изисква регистрация в местното РПУ.

Независимо какво оръжие ще изберете, научете се да боравите с него правилно, за да не нараните себе си или близките си. В зависимост от обстоятелствата около бедствието, познавайки употребата на оръжие може да спаси живота ви, особено ако се наложи да ловувате или да браните дома си от вандалски атаки.

Ако притежавате огнестрелно оръжие, дръжте го винаги незаредено и го зареждайте и използвайте само в крайни и неизбежни ситуации. Дръжте оръжието на място, лесно достъпно за вас, но трудно достъпно за деца и неопитни членове на семейството.

Лов и риболов

Научете се как да ловувате и огледайте добре възможностите за лов в близост до дома ви. Проявете творчество - гълъбите и котките също са добра храна. Независимо какво успеете да хванете помнете, че дивечът се нуждае от по-продължителна термична обработка на висока температура, за да намалите риска от заразяване с неприятен патоген.

Риболовът също е опция, ако близо до вас има подобен ресурс. Залагането на капани също е от решаващо значение при набавянето на храна по време на апокалиптична криза. Не винаги е възможно да отделите достатъчно време за лов навън, понякога дори е рисковано, но винаги можете да заложите капани, които да проверите по-късно. Имайте предвид, че хранителните ви запаси няма да траят вечно.

Информирайте се

Изчетете достатъчно много информация за оцеляване. Отделете време, изчетете съветите за оцеляване в Bushcrafter.info, потърсете допълнително информация в други сайтове или от книги. Това ще ви помогне да бъдете изобретателни и да разполагате с достатъчно идеи за справяне с бедствени ситуации. Знанието е сила!

Станете по-независими

Колкото и да е трудно това в технологичния свят, в който живеем, спирането на тока или водата не бива да ви оставят в безизходица. Замислете се как би изглеждал светът ви, ако спрете за месец водата, тока и парното. Бихте ли се справили без тях? Повечето хора сигурно не биха. Помислете какъв алтернативен източних на вода, топлина и светлина бихте могли да си осигурите и задължително го тествайте за надеждност, устойчивост и начин на работа.

Намерете начин да генерирате електричество самостоятелно. Генератор на бензин или дизел би вършел работа, но в даден момент този ресурс ще се изчерпа. Помислете за възобновяем източник като слънцето, вятъра или реката, в зависимост от мястото, на което живеете. Прочетете малко теория за начина на работа на ветрогенераторите и слънчевите панели, за да можете да ги свържете и ползвате, ако се сдобиете с такива източници. Ако положението е наистина лошо, малко светлина ще ви осигури допълнително време за размисъл и планиране нощем и ще върне част от лукса на живота ви преди бедствието. Освен това имайки електричество на разположение е много по-лесно да зареждате електрониката или дори да включите хладилник в убежището си. С ток ще можете да използвате електрически инструменти, водни помпи и при нужда нагревателни уреди. Пък и със сигурност ще ви вдъхне увереност и спокойствие, че го имате.

Приспособете се

Научете се да се приспособявате към различни обстоятелства. С времето със сигурност ще се оформи ново общество. Ако градът ви се срине, със сигурност ще се притекат на помощ организации като Гражданска защита, Пожарна, Армия и ще ви преместят във временен лагер или ще ви помогнат да стигнете до друг град, където да се пренесете у ваши близки. Това означава, че ще трябва да се научите да живеете сред друго общество, установено или оформящо се. А ако се срине цялата държава, ще имате възможност да създадете своя собствена.

Стига да оцелеете...

Image
© 2023 Bushcrafter. Създаден и поддържан от Karavelikov
© 2023 iBushcrafter.
Създаден и поддържан от Karavelikov