fbpx

Оцеляване при бедствие в града

Съвети, идеи и важна информация за оцеляване в града по време на криза.

Съвети при гръмотевични бури в градски условия

Съвети при гръмотевични бури в градски условия

Несъмнено едно от най-опасните природни явления е гръмотевичната буря. Какво е важно да знаем при гръмотевична буря в градски условия?

НА ЗАКРИТО

Може би най-често ни застига буря, докато сме някъде на закрито вкъщи, в офиса или в някое кафе. В този случай препоръчително е да не напускате сградата, в която се намирате докато не премине бурята. Често се изкушаваме да си тръгнем към вкъщи, защото сме с автомобил, но по време на гръмотевична буря дори придвижването от сградата до автомобила крие рискове. Понякога се случва и мълния да удари стълб, да скъса електропровода и жици да паднат върху автомобилите, затова най-добре останете на закрито, докато трае бурята.

Обаче дори когато сме на закрито в сграда, по време на гръмотевична буря пак съществуват рискове за здравето ни. Затова стойте далеч от електрически табла, водопроводи, газопроводи и всички проводими предмети, които имат връзка с външната среда. Не е добра идея и да се допирате до отоплителни тела и радиатори на парно, защото са електропроводими и при пряк удар на мълния върху сградата могат да бъдат изключително опасни.

От друга страна ударната вълна от паднала мълния може да е толкова мощна, че да счупи прозорец на сграда, затова стойте далеч от външни врати и прозорци и не излизайте на тераси и открити площи. Много хора са получавали удари от йонизирания въздух, излизайки да приберат прането, но не си заслужава да рискувате здравето си. Помните за случая в Русе, където деца пострадаха от мълния, паднала близо до стадион по време на дъжд, защото са били в пряк контакт с мократа трева. Подобни случаи има описани доста, затова бъдете разумни.

При възможност изключете всички електроуреди от електрическата мрежа. Така те няма да бъдат опасни за вас при удар на мълния върху сградата и възможно разпространение по електрическата мрежа и други кабели. Освен това ще ги защитите от повреда. Преди доста години за малко не пострадах, когато мълния удари близкия стълб и подпали компютъра ми, свързан с LAN кабел към устройство на стълба.

Можете да възстановите всичко обратно едва, след като бурята утихне и звукът от гръмотевиците е достатъчно далечен и салб, което означава, че сте извън обсега на светкавиците. Въпреки това е възможна втора вълна на бурята, затова бъдете внимателни! Понякога бурите имат преден и заден фронт, разделени с т.нар. "око на бурята", където всичко е тихо и спокойно. Ако се подлъжем по това, често задният фронт е доста по-интензивен и опасен. Добре е по възможност да проверите климатичните условия в някое приложение с локален радар за бури. Има различни безплатни приложения, които вършат чудесна работа.

Съвети:

  • Стойте далеч и от електрически табла, водопроводи, газопроводи, радиатори на парно, мокър под, външни врати и прозорци, тераси и открити площи
  • При възможност изключете всички електроуреди от електрическата мрежа

НА ОТКРИТО

Ако гръмотевична буря ви хване на открито, значи сте доста по-загазили, отколкото мислите. Опитайте се възможно най-бързо да намерите масивен подслон.
Влезете в жилищна или обществена сграда, дори просто във входа, за да избегнете пряк удар от мълния. Дори и контактът с мократа земя под краката ви е достатъчно опасен за здравето ви.

Вярвам, че често сте чували съвета да не стоите под дърво, в близост до електрически стълбове или масивни метални предмети, огради и пилони. Това е така, защото те могат да привлекат светкавиците и затова са изключително опасни. Лично съм изпитал това, когато като деца играехме навън и изведнъж се разрази интензивна гръмотевична буря. Бях близо до метална ограда, когато мълния падна наблизо, а аз чух как по оградата изпращяха искри. За щастие бързо се прибрахме по домовете и никой не пострада.

Избягвайте да използвате за подслон навеси, които не са масивни. Макар, че ще ви предпазят от дъжда, при удар от мълния могат да се разрушат и да паднат върху вас. Преди време имаше случай на баща и син, които били застигнати в полето от гръмотевична буря, докато товарели сено в каруцата си. Решили да се скрият под нея, но мълния я ударила и убила и двамата.

Особено опасно е, ако карате колело и ви застигне гръмотевична буря. Противно на инстинктите си, не се опитвайте да избягате като карате бързо, а слезте и се отдалечете от него, защото има голяма вероятност металната му рамка да индуцира електричество и да застраши живота ви.

Съвсем друго е, ако автомобилът ви е наблизо. В този случай влезте в него и изчакайте бурята да отмине. Реално в автомобила е относително безопасно, защото металната конструкция действа като Фарадеев кафез, а гумите изолират купето от земята. Тези неща ви предпазват от мълнии. Все пак знайте, че не сте в пълна безопасност, защото бурята може да повали дърво или стълб и отново да пострадате, затова по възможност се отдалечете от подобни опасности и потърсете по-защитен подслон. А ако интензивна буря със силен вятър и дъжд ви застигне докато шофирате, съветвам ви да отбиете на безопасно място, за да избегнете вече споменатите рискове.

Любопитно: Знаехте ли, че: „Фарадеев кафез“ е затворена и плътна метална клетка или мрежеста обвивка, която отвежда електричеството по външната страна на стените. Откритието е на английският физик Майкъл Фарадей, от където произлиза и „Фарадеев кафез“.

Съвети:

  • Намерете масивен подслон, не използвайте навеси, които не са сигурни
  • Не стойте под дърво, до електрически стълбове или метални предмети, огради, пилони
  • Изключете телефона си. Оставете всички метални предмети на разстояние от вас
  • Ако сте с колело, слезте и се отдалечете
  • Ако сте в автомобил, оставете го загасен и приберете антената

След като бурята отмине, вземете възможно най-бързи мерки да се подсушите.

Image
© 2023 Bushcrafter. Създаден и поддържан от Karavelikov
© 2023 iBushcrafter.
Създаден и поддържан от Karavelikov