fbpx

Оцеляване при бедствие в града

Съвети, идеи и важна информация за оцеляване в града по време на криза.

Раница за евакуация при земетресение и пожар

Раница за евакуация при земетресение и пожар

Природните бедствия обикновено възникват бързо, неочаквано и с пълна сила, с което почти винаги ни хващат неподготвени. Казвам почти, защото раницата за евакуация, която описвам в статията, ще ни направи една идея по-подготвени при внезапни бедствия като земетресение или пожар.

Сега сигурно ще се зачудите защо пък ни е цяла раница и какво толкова може да стане, че да се налага това допълнително усилие... Ами народът ни има една много мъдра мисъл: Вързан поп - мирно село.

Такъв е и случаят с раницата за евакуация - може би и дано не се налага да я ползваме, но е по-добре да я имаме. А сега стига предисловия, започвам направо със съдъжанието.

Ето какво съдържа моята раница за евакуация, подготвена за двама души с дете:

ПОСОБИЯ

 • аптечка с превръзки и персонални лекарства
 • вода - 3 бутилки от 750мл
 • персонални филтри за вода - 2бр.
 • пиезо запалка - 2бр.
 • фенерче - 2бр.
 • батерии - 16бр.
 • батерия (power bank) - 1бр.
 • джобно ножче - 2бр.
 • сигнални свирки - 3бр.
 • метални чаши - 3бр.
 • метално канче - 1бр.
 • торби за смет - 20бр. 60л
 • санитарни принадлежности
 • тънко въже или канап - 30м
 • маски - 6бр.
 • перманентен маркер - 2бр.
 • работни ръкавици - 1 чифт
 • армирано тиксо - 1 ролка

ХРАНА

 • обикновени бисквити - 3 пакета
 • ядки - 3 пакета по 200гр
 • консерви риба или месо - 6бр.
 • шоколад - 3бр.
 • разтворимо кафе - 6 дози
 • солети - 3 малки пакета
 • китайски нудъли - 3 пакета
 • още нещо в края на статията
Подготвяме се за оцеляване в рамките на няколко дни, а не за посрещане на Апокалипсиса. В този смисъл бихме оцелели и без храната, но тя ще ни даде допълнително увереност, спокойствие и висок дух, затова нека има малко в раницата.

ИДЕИ ОТ ЧИТАТЕЛИТЕ

След публикуването на статията, получих няколко предложения, които също ще включа с допълнителен коментар. Благодаря ви за обратната връзка!

 • предпазни очила - 3бр.
 • копие на лични документи
 • списък с животоподдържащи лекарства
 • термо одеало - 3бр.
 • тапи за уши - 3бр.
 • детска играчка - една или няколко
И преди да продължа с употребата на всички изброени неща, искам да обърна особено внимание към алергените и храните, които не ви понасят. Ако нещо в списъка не е подходящо за вас или вашите близки, не го вземайте, нищо че съм го споменал.

ПОСОБИЯ

Аптечка

Ясно и логично е, че аптечката съдържа неща за оказване на първа помощ. Важно е да отбележа, че готовите аптечки от магазинната мрежа НЕ са подходящи. Ако имате такава, изпразнете я и я попълнете с неща, които са от първа нужда за вас самите и вашето здраве. Един пример можете да видите в статията "Подготовка за бедствие".

Вода

Това също е лесно за обяснение, но защо само по 750мл на човек? Ами много просто - ако говорим за кошмарно бедствие като земетресението в Турция, надеждата е при затрупване да ви открият спасителите. Ще разполагате с няколко дни, а глъдка вода винаги носи допълнително кураж. Ако сте навън, вероятността да се заредите с още вода е доста голяма. В този смисъл не е нужно да правите раницата си излишно тежка.

Персонални филтри за вода

Тук съм посочил два, защото третият е винаги с мен в раницата ми за походи, та другите два са в раницата за евкуация. Персоналните филтри са много полезно средство за оцеляване и за гарантиране на сигурен източник на вода. Това е и причината да не се запасявате с излишно количество от нея. С такъв филтър буквално можете да пиете и от локва или блато, без да се тревожите за здравето си. Ако решите да си купувате такъв филтър, винаги го вземайте от официален източник, а не от пазара или сайтовете за разпродажба!

Порязан кръвоносен съд
Качественият филтър е надежден източник на питейна вода

Пиезокристална запалка

С огън винаги е по-сигурно. Препоръчвам да имате една обикновена и една противоветрена. И макар да са измислени, за да си запалите по-лесно цигарите, запалките могат да имат далеч по-полезно приложение при бедствие - от тривиалното да се стоплите, до по-екстремни неща като обгаряне на рана. Всичко е в ръцете на вашето въображение, а запалките са достатъчно леки и компактни, за да не ви пречат като цяло.

Фенерче

Тук също е излишно да навлизам в детайли и пак ще поясня защо две, след като сме трима. Ами лесно е - никога не бих си оставил детето съвсем само. В този смисъл винаги ще има някой с него и този някой ще има фенерче.

Батерии

Нали помните фенерчето? Ами батериите са за него.

Презареждаема външна батерия (power bank)

Идеята е да имате начин да заредите поне един телефон, който да използвате в случай, че не са се сринали мрежите на операторите. Една е достатъчна, все пак няма да играете игри на телефона или да ровите в Туитър. Освен това нея редовно трябва да я проверявате за нивото на заряд, защото празна батерия няма да ви свърши никаква работа, освен да замеряте някого с нея. Ако пък батерията е снабдена със соларен панел за зареждане, можете да разцъкате и някоя игра :)

Джобно ножче

Отново два броя с обосновката за фенерчетата. С ножчетата можете да правите всичко - да отворите консерва с храна, да отрежете затисната дреха и още куп неща, които без него не бихте успели да направите. А защо не голям нож? Просто е - тегло, размер, безопасност, достъпност и т.н. Все пак ако имате излишен хубав голам нож, няма да е излишно да го пъхнете в раницата.

Сигнални свирки

Тук вече всеки трябва да си има своята свирка. Ако на някого му прилошее, всеки от групата трябва да има бърз достъп до свирка, за да привлече внимание. Крещенето само води до паника и често не се чува под отломките.

Метални чаши и канче

Нищо не се знае. Ако се наложи да нощувате навън, топла вода, чай, кафе или супа винаги повдигат духа. Освен това можете да си преварите вода, ако нямате от споменатите по-горе филтри.

Торби за смет

На кого му пука за боклуците, когато всичко е сринато? Ами в случая торбите не са за прибиране на боклуци. Една голяма торба може да служи за допълнителна връхна дреха, дъждобран или постелка, в нея можете да затворите плътно санитарни отпадъци, да приберете лесно дребни неща, които намирате около вас или да съберете подпалки за огъня. Можете да направите и различни превръзки за обездвижване на крайници.

Санитарни принадлежности

Тоалетната хартия всички знаем за какво се използва, излишно е да споменавам. Дамските превръзки пък както за дамите, могат да послужат и при порезна и прободна рана за спиране на кървенето, тъй като покриват голяма площ. Дамските тампони пък са друго полезно нещо. Тъй като са направени от памук, с тях освен да привържете по-малка рана, можете и лесно да запалите огън. Раздърпайте ги и те ще уловят искрата веднага.

Възникна дискусия в Туитър относно стерилността на дамските превръзки и тампоните. Хора, разберете, че в тежка кризисна ситуация първото, за което трябва да мислите е как да спрете кръвта! Грижа на медиците след това е да почистят и обработят качествено раните.

Тънко въже или канап

Леко и компактно, въжето може да ви послужи за много неща. Можете да направите временен подслон с помощта на няколко торби за смет, можете да връзвате торби към раницата си, дори да си направите раница от торба, за да освободите ръцете си. С въже можете да се придвижвате на група в тъмно или силно запрашено място, без риск някой да изостане или да се изгуби или да подавате багаж между етажите. Отново приложенията са безброй и е добре да го имате. Разбира се, аз препоръчвам паракорд, вместо канап поради простата причина, че е в пъти по-здраво, а нишките от сърцевината могат да се използват за конец.

Маски N95

Забравете за ковид, тук говорим за прах и дим. Твърде възможно е да попаднете в силно запрашена или задимена среда, където маската може буквално да спаси живота ви, осигурявайки ви сравнително чист въздух за дишане. Разбира се в подобна ситуация се опитайте да излезете възможно най-бързо от праха или дима, защото маската не е противогаз.

Перманентен маркер

Не, няма да си рисуваме. Идеята е да оставим съобщения на спасителите с указания къде сме, колко сме, на къде сме поели, в колко часа и в какво състояние са членовете на групата. Не ползвайте маркерите излишно или върху мокра повърхност, защото бързо ще се развалят.

Работни ръкавици

Ако се наложи да преместите нещо голямо, тежко, грубо, горещо или остро, добре е да имате защита, за да не нараните ръцете си. А защо един чифт? Ами защото обикновено това е работа на мъжа в групата. Разбира се, ако мъжете са повече и ръкавиците трябва да са повече.

Армирано тиксо

Армираното тиксо или duct tape както го наричат американците, е помощник в безброй ситуации. С него можете да подлепите няколко торби за заслона, да залепите скъсана дреха, да го ползвате вместо лейкопласт (внимавайте да не спрете притока на кръв, че не се разтяга), можете да си направите въже, съд за вода, указателни стрелки и още куп неща. Леко е, макар и обемно, но го пъхнете в раницата. Няма да съжалявате.

Лепенка от армирано тиксо

ХРАНИТЕЛНИ ЗАПАСИ

Толкова за пособията. Разбира се ако ви хрумне още нещо, ще се радвам да оставите коментар, а аз ще го добавя. Много глави мислят повече от една.

А сега да поговорим малко и за хранителните запаси. Ще спомена друга народна мъдрост - Гладна мечка хоро не играе, или на гладен стомах трудно се мисли. А когато става дума за храната, гледайте тя да е с дълъг срок на годност, готова за консумация и подходяща за всички членове в групата. Проверявайте я веднъж месечно и подменяйте с по-пресни неща тези, чийто срок скоро изтича.

Обикновени бисквити

Те са бърз източник на въглехидрати и фибри, оставят усещане за ситост и дават лесно усвоима енергия за моментално ползване. Внимание: Съдържат глутен и захар!

Ядки

Тук добавете от любимите си ядки. Те съдържат важни мазнини, минерали и фибри, усвояват се по-бавно и захранват организма за по-дълго. Аз препоръчвам да сложите орехови ядки с условието, че съхранявани неправилно не са трайни. Можете да добавите също бадеми или лешници. Имайте предвид, че фъстъците са изключително полезни и трайни, но са алерген за някои хора, затова съобразете ядките с групата.

Консерви с риба или месо

Осигурихме бързи въглехидрати, фибри и мазнини, време е да се погрижим и за протеините. Ако сте вегетарианци, впрегнете въображението си. Аз лично предпочитам консерви с херинга, защото съдържат доста висок процент протеини, сочни са и ми харесват на вкус. Ако ще вземате консерви с риба, не избирайте само с доматен сос, а пъхнете 1-2 и с растително масло. Самото масло може да ви е допълнително от полза за маслена лампа или факла.

Шоколад

Първо правило в оцеляването е да поддържаме високо нивото на духа и да не се отчайваме. Тук шоколадът може да бъде изключително полезен. Той винаги ще ни даде малка доза от хормона на щастието, а това ще повиши концентрацията и ще ни ободри. Черният шоколад също съдържа и важни нутриенти, тъй че не е за изпускане.

Разтворимо кафе (тип 3 в 1)

Дори да не пиете кафе, пъхнете една шепа пакетчета в раницата. Не тежат, но можете да ги използвате като разменна единица с други групи от бедстващи. Пък може и да пропиете кафе, кой знае... То пък разширява кръвоносните съдове в мозъка, което ще ви ободри подобно на шоколада. Все пак не прекалявайте!

Солети

Подобно на бисквитите, солетите се ядат лесно, оставят усещане за ситост и са пълни с въглехидрати. Те обаче имат и сол, която е важна за електролитния обмен на тялото. Да лижете сол ще е странно без текила и лайм, тъй че по-добре хрупайте солети.

Китайски нудъли

Приготвят се буквално за 3 минути с гореща вода и макар да не са с някаква ценна хранителна стойност, топлата храна винаги момага на духа и тялото, а това е буквално най-лесният начин да се сдобиете с такава.

Толкова и за храната, с което моята раница за двама души и половина е заредена.

Разбира се вие можете да имате различни предпочитания за храна и в това няма лошо. Попълнете хранителните си запаси с любимите си неща, стига да се водите от идеите зад всеки от примерите. Ще се радвам и да споделите вие какво смятате да сложите във вашата раница.

Допълнителна вметка вместо заключение - нарочно не съм добавил цигарите като пример, от една страна защото никой в семейството не пуши, а от втора - защото това е един добър повод да ги откажете. И все пак ако сте хитри, ще пъхнете кутия-две, които да използвате основно за размяна, а знаем, че пушачите са готови да продадат и майка си за едната цигара :)

ИДЕИ ОТ ЧИТАТЕЛИТЕ

Предпазни очила

Разумна идея на Вили от Туитър!
Работейки с опасни високооборотни машини знам колко важно е очите да са предпазени. А предпазни очила има във всяка железария. По-трудно е да се намерят подходящи за деца, но си заслужава да положите допълнително усилие за това. Изключително неприятно е очите ви да се напълнят с прах, парченца тухли и трески!

Копие на лични документи

Благодаря на моя приятел Людмил за идеята!
Наистина при земетресение и пожар документите ни може да се окажат "в джоба на онези дънки", които са останали под отломките или са погълнати от огъня. Затова няколко листа с копие на документите в раницата са разумна идея, за да можем все пак някак да се легитимираме.

Към документите прибавям и всички нотариални актове, талони на автомобили и т.н. сканирани и криптирани на флашка по идея на Никола от Туитър. Аз бих посъветвал и да ги качим на облак като Google Drive. Така дори флашката или документите да изчезнат, облачната услуга ще възстанови изгубеното.

Списък с животоподдържащи лекарства

Отново - Люди, мъдър човек си! :)
Хората със заболявания като астма, диабет, порок на сърцето и т.н. имат нужда от специфични лекарства, а по време на криза може да минат няколко дни преди да дойде помощ. В този случай парамедиците трябва да знаят какво вземате, за да могат да го приложат възможно най-бързо или да действат адекватно според заболяването ви.

Термо одеало

Благодаря на Шмайзеръ от Туитър!
Винаги нося с мен едно термо одеало. Леки и компактни са, събират се лесно в аптечката и имам по едно във всяка аптечка - вкъщи, в колата, в раницата за планина. С такива одеала работят спасителите в цял свят, а самата разработка е на НАСА. Освен за запазване на телесната температура, стават и за временен заслон при дъжд, ако сте ме послушали да си вземете и въже.

Тапи за уши

Отново по идея на Никола
Да, тапите са нещо евтино и много достъпно, но спадат към комплекта от лични предпазни средства. Може да влязат в употреба в много шумна среда, а пък са толкова дребни, че няма да усетите, че са в раницата ви.

Това е последното ми термо одеало, което пристигна буквално преди няколко дни с нов кейс за аптечка

Детски играчки

Получих много хубаво писмо от читател за детските играчки и тяхното значение по време на криза. На мен не ми бе хрумнало, защото синът ми е голям, обаче в писмото пише, че е добре да имаме някоя играчка за успокоение на децата в групата. Ще пусна един кратък цитат от писмото, за да добиете представа за идеята, защото аз по-добре не мога да го кажа:

"Представих си моите съседи, за които предполагам, че никой няма да се подготви с нищо. В случай на нещо, аз може да се окажа единствената с раница с каквото и да е полезно в нея. И тук първото ми притеснение е, че в един момент ще се съберат групи. Ако децата не са се шашнали, то ще са започнали да скучаят..."

Image
© 2023 Bushcrafter. Създаден и поддържан от Karavelikov
© 2023 iBushcrafter.
Създаден и поддържан от Karavelikov