fbpx

Оцеляване при бедствие в града

Съвети, идеи и важна информация за оцеляване в града по време на криза.

Опознай опасностите в града

Опознай опасностите в града

Така, както трябва да познаваме опасностите в дивото, така трябва да знаем и какво може да застраши живота ни в града. И докато опасностите в дивата природа са дълбоко записани в гените ни, заради хиладите години, прекарани в тази среда, то в града всичко приемаме за даденост и не се замисляме какво може да ни сполети. В тази статия ще ви запозная с основните рискове, които крие града.

Приемете условно, че като споменавам град, имам предвид населено място с над 50 хил. жители. Не, че останалите не са градове, но в по-малките градове е по-лесно да се преодолее кризисна ситуация. И преди да започна да изброявам рисковете на градската среда, ще ви дам един съвет.

Опознайте града, в който живеете!

Колкото по-голям е града, толкова по-малко го познават жителите му, а това е най-важното нещо по време на бедствие. А под познаване нямам предвид да знаете в кой квартал се намирате, а да знаете за основните проблеми в града и как да ги избегнете. За да ме разберете, ще ви дам няколко примера.

Да вземем за пример Русе. Красив град със сравнително добре организирана пътна мрежа от широки булеварди. Обаче има един сериозен проблем и той е по време на силен дъжд. Тъй като градът е изграден върху хълмиста територия, канализацията създава напорен стълб от вода от високите към ниските части на града и често избиват шахти, които заливат основните булеварди и става невъзможно да се премине по тях с автомобил. Ако трябва да излезете от центъра на града, който е в най-ниската му част, може да се окажете блокирани. Разбира се, има изход по заобиколен път над гарата, но колко хора го знаят? Ето защо трябва да познатавет добре града си.

Подобно е положението и в Пловдив и макар той да е на доста по-равнинна територия, също е застрашен от блокиране на основни пътни артерии и подлези от прииждаща вода. Там ако по време на силен дъжд решите да минете покрай парк Лаута, може да се окажете в капан от десетки автомобили зад вас и половин метър вода пред вас.

Нека приемем, че познавате сравнително добре града, в който живеете и да разгледаме различни бедствия, които могат да го застигнат.

Наводнение

Водата е най-страшната природна стихия. Не случайно дадох примери точно с наводнения. Всяко лято някоя река излиза от коритото си и залива някое населено място. Дъждове изсипват голямо количество вода за кратко време и канализацията не може да отведе цялото количество. Или язовирна стена се къса и приливна вълна помита всичко след себе си. Това са основните причини за наводнение в града. Ако не успеете да предвидите този риск или не знаете как да го избегнете, ще се окажете в капана на водната стихия. И както сте виждали по новините, водата без проблем може да понесе автомобил и да го изхвърли в пропаст, в корито на река или да го преобърне. Ако вие сте в този автомобил, рискът от фатален изход е твърде висок!

Пожар

Чувате сирени, а вятъра довява към вас гъст, токсичен дим от огрящ цех за пластмасови изделия. Това е само един възможен сценарий, в който здравето ви да бъде в опастност. Големи пожари могат да затворят целия град, особено ако горят горски или полски масиви в близост до града, а дима и топлината от пожара покрият целия град. Всички знаем какво е станало в Помпей и никой не може да каже кога това ще се повтори. А при пожар не е опасен толкова огъня, колкото задушливите и токсични газове, които се отделят при горенето на синтетични материали. А такива в града има в изобилие. Ако сте в автомобила си в задръстване и съседна кола се запали, рискът да пострадате е доста висок.

Ураган

Под ураган имайте предвид дъждовна буря с много силен страничен вятър, способен да изкоренява дървета. При такава буря дори и в дома си можете да бъдете наранени, а навън - със сигурност. Обилен дъжд в комбинация със силен страничен вятър е сериозна заплаха, тъй като енергията на странично движещите се водни капки е доста по-голяма от тази само на вятъра. В подобна буря често летят ламарини от покриви, отпаря се изолация от високи сгради, падат клони и цели дървета, късат се жиците от електрическите стълбове, дори могат да се преобърнат автомобили. Ако сте вкъщи, летящи отломки от съседна сграда могат да счупят прозорците ви и да ви наранят, а навън всичко може да ви убие!

Градушка

Ледени късове с големина на орех и лайм се сипят от небето и унищожават всичко след себе си. Това е съвсем реален сценарий и с промените в климата става все по-очакван. Аз живея в район, защитен от четири противоградни площадки от всички страни. Това лято над нас се образува градоносна клетка за по-малко от 10 минути и въпреки всички 50 изстреляни ракети, падна градушка с големина на череша. Това не беше се случвало от 40 години! Въпреки, че градът ни е малък и над него може да се стреля, противоградната защита не успя да спре съвсем градушката. Продължавам да се замислям "Ами ако не бяха стреляли?" А над големите градове е забранено да се стреля, затова те са много уязвими от това природно бедствие. Подобно на урагана, при силна градушка навън сте в голяма опасност и автомобилите почти не предлагат защита, но можете да пострадате и вкъщи.

Гръмотевична буря

В града или извън него, гръмотевичната буря е способна да ви убие или нарани тежко, ако ви застигне на открито. В града има големи сгради, които би трябвало да имат гръмоотводи, но 70% от тях изобщо нямат или са повредени. В този случай светкавица може да удари стълб, дърво и дори вас. Преди 15 години с двама комшии си бяхме вързали къщите в обща компютърна мрежа и един ден гръм удари стълба, който захранва единия от тях. У тях нямаше здрав електроуред, но по-интересното е, че при спрени компютри гръмотевицата беше изгорила двете LAN карти и звуковата карта в моя компютър. Затова гръмотевиците са опасни, дори и да сме вкъщи, понеже токов удар може да запали електроуред и да предизвика пожар.

Земетресение

Това е изключително опасно за градската среда природно бедствие. От сериозно земетресение не можете да избягате, защото от първата секунда може да бъде опустошително. Затова съвременните изисквания за строеж са завишени и често покриват осма и девета степен. Но в какво жилище живеете и колко качествено е построено? Риск съществува, тъй като дори сградата да устои, има много неща, които могат да паднат върху вас, а от високите сгради е невъзможно да се излезе за няколко секунди, както от двуетажна къща, примерно. И дори да сте навън, в градската среда съвсем не сте защитени! Могат да паднат балкони, стълбове, дървета, да пропадне земята под вас, заради стара канализация, а отдалечаването от сгради е невъзможно в презастроените днешни жилищни райони.

Снежна буря

С промените в климата времето става все по-екстремно и непредвидимо. Една по-сериозна снежна буря може да доведе след себе си допълнителни последици, като спиране на вода, ток и парно, а пътищата да станат непроходими с дни. Достатъчно е да падне 40см. сняг за денонощие, за да парализира цял град и в този случай няма да са виновни снегопочистващите фирми, а самата природа. А да останете без ток и вода, затворени в дома си е доста неприятно и застрашаващо здравето ви положение. Колко врем можете да запазите дома си топъл в стара сграда без термоизолация и алтернативен източник на топлина?

Екстремна жега

Макар не толкова страшна като снежната буря, екстремната горещина също носи големи рискове в градската среда и да доведе след себе си пожари и спиране на тока. Когато е прекалено горещо електроуредите не могат да се охлаждат ефективно, хората масово пускат климатиците си, а те излъчват допълнително горещина във въздуха на града, презастрояването не позволява свободен поток на въздуха и така жегата се засилва от затворения цикъл на градския живот. Ако се изложите на жегата дори за час, без достатъчно вода, тялото ви много бързо ще се дехидратира, няма да може да се охлажда и органите ви ще започнат да прегряват и отказват. Настъпва топлинен удар, който често пъти е с фатален край.

Слънчево изригване

Познато още като слънчева буря, това е мощно електромагнитно излъчване, идващо от слънцето със слънчевия вятър. Масивно изригване може да облъчи земята с такава мощ, че да повреди електрониката на уредите, които ползвате, а днес електрониката е навсякъде. Слънчевото изригване може да прекъсне телекомуникациите, да повреди домашните електроуреди, да прекъсне електрозахранването и да убие хора със сърдечен стенд, прекъсвайки нормалната му дейност. Макар в прогнозата за времето да не споменават слънчевата активност, тя може да се предвиди до няколко дни напред и да бъдем подготвени, когато радиацията ни застигне.

Спиране на тока

Дори и да звучи безобидно, спирането на тока може да причини хаос в големия град, спирайки светофарните уредби и всяка друга светлинна сигнализация. При екстремно време (студ или жега) спирането на тока може да бъде риск за здравето на населението, затова спирането на тока не бива да се подценява. При екстремни условия електрозахранването може да бъде прекъснато за дни, което увеличава риска в пъти и да доведе след себе си спиране и на помпите за водоподаване.

Спиране на водата

Както и при тока, ако спре водоподаването, това води до бедствено положение в града. Понеже приемаме водата за даденост, често не се замисляме какво би станало ако тя спре. Знаете, че човек не може да издържи без вода повече от три дни, а за децата дори повече от ден носи риск за здравето. Първата ви мисъл би била, че ще си купите минерална вода, нали? Обаче е обичайна практика магазините да зареждат стоки за три дни напред при нормална консумация, а по време на криза тези стоки свършват за няколко часа, тъй че забравете за този източник на вода.

В заключение

Мога да добавя поне още десет риска от бедствие в града, за които дори и не се замисляте, но изброените до момента са сериозните заплахи, които най-често застигат населението без предупреждение. Дори и да бъдем подготвени, риск за здравето пак съществува, но ще бъде доста по-малък и предвидим. Ето защо е добре да вземем мерки преди бедствието да удари града ни. И помнете - при бедствие в града освен вас, ще бедсват още десетки хиляди души, които ще имат нужда от същите неща, от които ще се нуждаете и вие. При сериозни кризи се увеличава и рискът от нападения с цел заграбване на ресурси, затова обърнете особено внимание на защитата на дома си. Дървената входна врата на апартамента ви няма да спре жадните и гладните тълпи от хора, търсещи ресурси навсякъде, а ако отворите на един, рискувате да пуснете всички.

Подготовката и знанията са това, което може да спаси живота и здравето ви по време на криза по-добре от входната ви врата.

Image
© 2023 Bushcrafter. Създаден и поддържан от Karavelikov
© 2023 iBushcrafter.
Създаден и поддържан от Karavelikov