fbpx

Ножове и остриета

Ръчно изработени ножове и съвети за тях

Previous Next

Ръчно изработен нож "Испор"

Доста упоритост ми трябваше, за да създам този невероятен нож. Началото дойде от идеята да пробвам една стара бързорежеща стомана, която попадна случайно в ръцете ми. Оказа се много добро попадение, тъй като стоманата е с висока твърдост и държи изключително добре режещия ръб. Кръстих го на едно от имената на кан Аспарух - Испор, в негова чест и защото обичам историята. Ножът вече е собственост на Ирина, която много уважавам :-)

Стоманата

Както вече споменах, изработено е от стара бързорежеща стомана от типа на M3 с дебелина 2мм. Днес има модерен вариант M35 HSS (High Speed Steel), която е с малко по-различно съдържание. Тази стомана е с висока твърдост (над 62 HRC) и се използва за режещи инструменти в индустрията. Точно тази твърдост и режещи характеристики я правят много подходящ избор за изработка на ножове.

Режещ ръб

Режещият ръб реших да направя с ъгъл от 13°. Специално за ъгъла на заточване има цяла наука и от най-голямо значение е за какво и къде ще бъде използван ножа. Накратко - колкото е по-малък ъгълът, толкова по-прецизно реже ножа, но и ръбът става по-уязвим от неправилно ползване. Ако забележите един кухненски нож, ще видите, че има втори скос, който е под доста голям градус, обикновено над 25°. Това се прави с цел устойчивост при интензивна употреба върху всякакви повърхности. "Испоръ" е с малък ъгъл и реже много прецизно.

Форма на острието

Занимавайки се с ножове от няколко години, съм имал възможността да тествам остриета с различна форма. Разбира се, сега имам предпочитана форма и изработих "Испоръ" точно по този модел. Тази форма е със снижен връх (drop point) и дълбок корем, което позволява лесно рязане още от върха на ножа. Избрах дължината на острието да бъде 140мм, тъй като това е подходящ размер за среден по големина нож. Тази дължина го прави достатъчно удобен, без да пречи или да не достига при рязане. Ширината на острието е 31мм по цялата дължина, което придава достатъчна стабилност за големината на ножа. При изцяло ръчна изработка на формата на ножа е доста трудно да се спази прав и равномерен ръб, но при "Испоръ" успях да го постигна със завидна точност.

Полировка

Както споменах по-горе, стоманата е стара и сигурно е над 20 годишна. Намерих я доволно ръждива, но видях добър потенциал в нея и интуицията не ме подведе. През годините повърхността е получила дълбоки язви, които реших да запазя, тъй като придават на острието един особен чар и автентичност. Режещия скос успях да полирам до огледален блясък, така че да контрастира с останалата част на острието и да не оказва съпротивление при рязане.

Гард

Реших да експериментирам и да направя гарда на "Испоръ" от няколко части. Започва с полиран алуминий, който свързах със син полимер към парче полиран еленов рог. На допир се усеща много добре, стои гладко и стабилно в ръката.

Дръжка

Гардът преминава под ъгъл към дръжката от ръчно цепен явор. Това дърво е леко, с хомогенна плътност, средно висока твърдост и е подходящо за ножове с леко острие, когато се търси добър тегловен баланс. Освен това светлият цвят на дървото много добре прелива към белия рог и придава усещане за цялост на дръжката. Нарочно оставих прогорени участъци по дървото, за да се съчетае по стил с белезите на острието. Като форма и големина реших да направя дръжката достатъчно масивна, за да стои плътно в ръката. Оста на дръжката е леко изместена спрямо острието, за да увеличи силата на натиск при рязане и да подведе острието като продължение на ръката. Краят на дръжката оставих по-удебелен, за да не позволява на ножа да се изплъзне от ръката при рязко замахване. Формата на дръжката следва естествено извивките на ръката за максимален комфорт. Петата оставих плоска и ми хрумна да добавя прогорена гравюра като завършващ елемент, който контрастира добре на светлото дърво. Цялата дръжка е импрегнирана с естествени масла за благоухание и влагоустойчивост.

Усещане

Ножът стои много добре в ръката, а балансът е върху гарда пред показалеца, което добавя стабилност и контрол над острието. Пробвах да си нарежа с "Испоръ" от легендарната ми пастърма. Мога съвсем искрено да кажа, че по-лесно не съм рязал такова твърдо мезе!

Image
© 2023 Bushcrafter. Създаден и поддържан от Karavelikov
© 2023 iBushcrafter.
Създаден и поддържан от Karavelikov