fbpx

Ножове и остриета

Ръчно изработени ножове и съвети за тях

Previous Next

Ръчно изработен нож "Яворов лист"

Реших да направя удобен нож с динамична форма и ергономична дръжка. След няколко проби и рисунки на хартия стигнах до ножа, който ви представям в тази статия. Ножът и канията са изцяло ръчна изработка от натурални и естествени материали.

Стоманата

Стоманата за този нож е 3мм неръждаема от типа X30Cr13 със средна твърдост около 56HRC и е подходяща за ножове за всекидневна употреба. Стоманата държи добър режещ ръб и се заточва лесно. Високото съдържание на хром в нея я правят устойчива на всякакви химикали и напрактика с този нож може да се реже всичко.

Форма на острието

Както вече споменах, идеята ми беше да създам острие с динамична форма, което да се усеща като продължение на ръката. Този нож се получи точно както го бях намислил и острието наистина стана много удобно и балансирано. Както при всеки мой нож, така и тук съм обърнал особено внимание на баланса и в случая ножът е балансиран върху естествената позиция на показалеца, което го прави много лесен и сигурен за употреба. Дължината на острието е 110мм, което го прави един компактен и удобен нож.

Декорации

Гравирах гръбнака на острието, което придава допълнителна стойност и детайл към ножа. Върху самото острие гравирах листо от яворово дърво с интересни допълнителни мотиви. Тук идеята е, че собственикът на ножа се казва Явор и това ще подчертае връзката му с ножа.

Полировка

Колкото по-добре е полирано едно острие, толкова по-лесно ще реже. Следвайки това правило успях да полирам ножа до огледален блясък и да направя рязането с него удоволствие.

Дръжка

За дръжката на този нож избрах сърцевина на тъмен дъб, който е едно красиво, твърдо и устойчиво дърво. Между острието и дръжката добавих спейсър от месингова пластина, която да добави контраст и да подобри баланса на ножа.

Усещане

Ножът стои много добре в ръката, а ергономичната форма на дръжката придават усещане за удобство. Балансът е върху гарда пред показалеца, което добавя стабилност и контрол над острието.

Още снимки на това острие можете да намерите в моя Instagram профил.

Image
© 2023 Bushcrafter. Създаден и поддържан от Karavelikov
© 2023 iBushcrafter.
Създаден и поддържан от Karavelikov