fbpx

Ножове и остриета

Ръчно изработени ножове и съвети за тях

Поддръжка и грижа за ножа

Поддръжка и грижа за ножа

Ако притежавате ръчно изработен нож, той със сигурност ще се нуждае от по-специални грижи. Но какво е по-различното на майсторския нож от някой купен от магазина? Нека ви обясня накратко...

Ръчно изработеният нож обикновено се прави от специални стоманени сплави с високо съдържание на въглерод, за да режат като бръснач. От една страна тези стомани са по-скъпи от обикновената неръждаема стомана, а от друга са и податливи на корозия. В неръждаемата стомана се добавя хром, но той променя структурата на стоманата, прави я по-мека и тя вече не може да реже така добре.

Правилна употреба

Ще се запитате какво толкова има - вземате нож и го ползвате. В основни линии е така, но има няколко неща, на които искам да обърна внимание. Преди всичко ножът е създаден за рязане. С него не се цепят дърва, не се пали магнезиева запалка, не се коват пирони, не се отвиват винтове, нито се рови в земята. Разбира се има изключения, но такива ножове са създадени специфично за някоя от тези дейности или имат пригодени за целта приставки. Друго важно нещо е за подложка при рязане да използвате мека основа като дървена или пластмасова дъска за рязане. В никакъв случай стъклена, метална, гетинаксова или керамична, също и не режете направо в чинията. В общия случай формата на острието е създадена за лесно рязане, затова се придържайте към това и ножът ще ви служи дълги години.

Редовно омасляване

Често остриетата на ръчно изработените ножове имат склонност към потъмняване и образуване на петна, а дори може да се появи и ръжда при неправилно съхраняване. От друга страна дръжката също е чувствителна на промените във влажността. Дървената дръжка поема влагата и се раздува, което може да я деформира трайно. Дръжката от еленов рог пък има склонност към пресушаване, ако ножът не се ползва редовно, като се свива необратимо и може дори да се отлепи. Ето защо препоръчвам да омаслявате ножа след всяко измиване с някое леко масло, примерно бадемово или кайсиево. А процедурата е много лесна - подсушете добре целия нож, след което капнете няколко капки масло и разнесете по цялата му повърхност, като внимавате да не се порежете.

Полиране на острието

Ако ножът ви не е от неръждаема стомана или с времето е получил драскотини по острието, добре е отвреме на време да го полирате. Става с паста за полиране на автомобили, а има и пасти за измиване на съдове, които са с неагресивни абразивни частици. Нанесете на памучен плат и втрийте добре, докато платът почернее. Ако проблемът е по-сериозен, обърнете се към някой майстор, за да не увредите острието трайно.

Заточване

Колкото и добра да е стоманата на един нож, в даден момент режещият ръб ще се захаби. Дошло е време да си заточите ножа. В никакъв случай не посягайте към универсални точила, мастари и точилни камъни. Това би повредило вашия нож! За редовно заточване можете да си направите лесно приспособление - вземете парче поскост, залепете на него шкурка с едрина 2000 и заточвайте, спазвайки ъгъла на ножа. Ако от груба употреба се отчупи или нарани режещия ръб, по-добре не опитвайте да го оправите, а го приемете. Ако пък много ви дразни, обърнете се към майстор за помощ.

Какво да НЕ режете

Ако стоманата е въглеродна и ножът не е оксидиран, избягвайте да режете с него плодове и зеленчуци, особено ябълки. Яблъчната киселина почти мигновено реагира с желязото и образува тъмни петна по острието. Избягвайте да режете и стиропор, стъклена вата и други изолации, защото дори да изглеждат меки, съдържат абразивни частици, които ще захабят острието. Не режете и части от себе си или други хора, тъй като това е много неприятно, а понякога и опасно начинание!

Image
© 2023 Bushcrafter. Създаден и поддържан от Karavelikov
© 2023 iBushcrafter.
Създаден и поддържан от Karavelikov