fbpx

Пособия и екипировка

Инструменти, пособия и екипировка за туризъм

Зимна екипировка за автомобила

Зимна екипировка за автомобила

Зимата наближава, а с това и опашките пред гумаджийниците за смяна на летните гуми със зимни. Това е похвално, но дали е достатъчно? Всъщност за да сме сигурни, че зимата ще оцелеем с автомобила в екстремна зимна ситуация, добре е да се подготвим по-старателно. Ще споделя с вас моята подготовка на автомобила за зимата, а вие преценете дали нещо пропускате във вашата или можете да ме посъветвате аз да добавя нещо към моята.

Рисковете през зимата

Нека първо помислим какви са основните рискове, които най-често могат да ни сполетят по време на път.

Като начало това е проходимостта на автомобила. През зимата има голяма вероятност да закъсате поради заледени, непочистени или трудно проходими пътища. Случвало ми се е вечер да навлизам навътре в планината и в един момен осъзнах, че се движа по черен път, широк колкото автомобила; отляво скали, отдясно пропаст, а пред мен пътя рязко свърши с преспа сняг...

Другият важен риск е студа сам по себе си. Студеното време може да сгъсти, дори желира дизеловото гориво, да заледи прозорци, да блокира ключалки, да разрежда акумулатори. Изобщо много неща могат да се повредят по един автомобил, когато е студено. Друга случка от далечното минало е, че веднъж така се заледиха стъклата на стария ми Москвич, че гледах пътя само през едно чисто петно, голямо колкото грейпфрут.

Не бива да изключваме като риск и катастрофите. Може да сте много добър шофьор, супер подготвен с най-якия 4х4 и най-скъпите гуми и пак някой нехранимайко да се натресе във вас и да ви блокира на пътя привечер, докато се връщате от покупки с бременната ви жена. Поне в такава ситуация попаднах веднъж и макар от всичко само да не бях 4х4, пак един час стояхме в студа навън, докато родната полиция си свърши работата.

Основна екипировка и провизии

Вземайки предвид описаните няколко примера и още много ситуации от дългите години зад волана, ето какво имам в автомобила всяка зима и препоръчвам вие също да си набавите.

Пълен резервоар. През зимата в колата може да стане много студено, ако двигателя не работи. В ситуация на задръстване, блокиране на пътя и други обстоятелства, които ви карат да стоите в автомобила с часове, пълният резервоар ще ви даде топлина и спокойствие през зимата и хлад през лятото. Аз съм изградил навик да доливам резервоара тогава, когато стигне средата, т.е. за мен средното деление значи "празен" и пълня до горе. Този навик може да ви спести много проблеми, ако го изградите навреме.

Вериги. Зимните гуми не са достатъчни, а веригите не са скъпи, не заемат много място и не са трудни за набавяне поне за масовите размери гуми. Признавам, за моята трудно намерих и се спрях на текстилни, но повечето от вас ще си намерят хубави вериги без проблем. А освен да ги имате, добре е и да пробвате да ги сложите 3-4 пъти "на сухо", за да свикнете с тях и в екстремна ситуация да се справите без затруднения. Тъпо е да имате вериги и да не знаете как да ги сложите! Имайте предвид, че веригите са за движение в дълбок сняг и лед. Не ги ползвайте по почистен асфалт, защото нарушавате както него, така и веригите си. Освен това, ако спирате под наклон гледайте поне едната верига да е натисната от гумата. Веднъж колата ми започна да се плъзга като спрях под наклон, защото и двете гуми бяха стъпили между оплетката и напрактика все едно нямах вериги.

Лопата. С този инструмент не се колебайте! Многократно съм използвал моята лопата както в града, така и далеч извън него, за да разчистя пътя или да освободя гумите от снега. Моята е руска лопата за въглища с рязана дръжка, която е много здрава, удобна и сравнително компактна. Не залагайте на сгъваеми, пластмасови и други странни "лопати за сняг". Вземете си инструмент, който е създаден да върши работа. Това може да ви спаси живота!

Пясък и сол. Оставете няколко торби в гаража или мазето, защото все ще ви потрябва да опесъчите подхода на автомобила или да размразите алеята пред входа. И да - не е срамно да хвърлите 2-3 кг. сол пред входа и така да помогнете на всички живущи там, дори и те да не оценят постъпката ви.

Стъргалка за лед, размразител за стъкла и сапун. Първите са ясни, но защо сапун? Ами много просто - зимата стъклата са студени, а въздухът влажен. Това са предпоставкиза запотяване на стъклата и намаляване на видимостта. Просто намажете с обикновен твърд сапун стъклата и ще се оттървете от досадното запотяване поне докато автомобилът загрее. Друг начин, който прилагам откакто имам автомобил с климатик е да го включа да обдухва стъклата. Климатикът отнема влагата от въздуха и така запотяването изчезва за секунди. И не забравяйте да държите казанчето винаги пълно със зимна течност за стъкла! Зимата те често трябва да се мият, а няма по-рисково нещо от това да ви свърши течността и да останете със стъкло, замазано с киша, кал, пясък и всякакви гадости, хвърляни от автомобила пред вас.

Аптечка и триъгълник. Това са задължителни неща за всеки автомобил, но съм сигурен, че повечето от вас дори не са отворили аптечката, за да видят какво има вътре. Отворете я, изхвърлете негодните материали и ги заменете с качествени. Допълнете я с най-необходимите лекарства и я оставете на достъпно място в колата. Дори вие да не пострадате, винаги можете и трябва да помогнете на човек в нужда, ако имате заредена аптечка под ръка.

Термо одеало. Откакто разработката на NASA стана широко достъпна, всеки трябва да вземе поне едно термо одеало и да го сложи в жабката на автомобила си. Леки, компактни и уникално замислени, термо одеалата са спасили от хипотермия хиляди хора по целия свят, че и в космоса. Аз също имам в колата си, дори миналата зима подарих на позната едно такова одеало. И все пак сложете в багажника и едно обикновено поларено одеало. Винаги ми е било по-приятно да се сгуша в някое меко одеало, вместо във фолио...

Авариен кабел. М, да случвало ми се е няколко пъти да ми пада акумулатора, преди да разбера, че паметта на CD-то е дала утечка и дърпа тока му. Много е тъпо да стоиш насред града зимата, гледайки втренчено в мъртвия автомобил, а около теб да се съберат няколко човека, готови да ти дадат ток, но никой да няма кабели. И един съвет - купете си най-евтините кабели и 10 квадрата кабел за автоусилвател с достатъчна дължина. Изхвърлете оригиналните кабели, а на клемите им монтирайте дебелия кабел, който със сигурност ще ви проведе поне 100А ток.

Фенерче. През зимата денят е къс и е много лесно да закъсате в тъмното. Налагало ми се е в планината да слагам вериги на светлината от стара Nokia, което е истинско предизвикателство. Освен да осветите работното си поле, с фенерчето можете да потърсите инструмент и в най-тъмното кътче на багажника или нещо изпуснато на земята. Можете и да подадете сигнал за помощ, а дори и да си заредите телефона с помощта на една джаджа, но за нея ще стане дума друг път.

Вода и храна. Водата е изключително важен ресурс през цялата година, но е добре да се запасите и с няколко енергийни барчета или микс от ядки и стафиди. Тези храни не се развалят бързо, устойчиви са на студ и могат да ви дадат най-вече психическо успокоение, ако закъсате за няколко часа на магистралата или чакате помощ сред планинските пътища.

Бързовар на 12V. Ей тази джаджа видях наскоро в един хипермаркет и при следващото ми посещение ще си взема един, за да мога не само да затопля ледената вода от бутилките в колата така, че да е годна за пиене, но и да си направя чай или кафе. Топлата напитка в студа не само повдига духа, но и стопля тялото. А с бързовар под ръка можете да си направите и разтворима супа, тъй че няколко пакетчета няма да са ви излишни.

Кожени работни ръкавици. Нищо през зимата не става без болка, ако го вършите с голи ръце. И понеже съм сигурен, че не желаете да похабите луксозните си ръкавици, вземете си работни и нека те бъдат от кожа, за да пазят все пак малко ръцете ви от студа. А за по-добра защита, напръскайте ги добре с импрегниращ спрей, за да станат влагоустойчиви.

Още някои важни пособия и интрументи

Освен подробно описаните по-горе неща, сложете в колата си още:
- нож
- запалка
- зарядно за телефон
- дезинфекциращ гел за ръце
- въже за теглене
- подходящ крик
- инструменти
- резервни крушки

Дори да не знаете или да не можете да боравите с някои от изброените по-горе неща, добре е да ги имате, за да може този, който ви се притече на помощ, да ги използва вместо вас.

Edit: За малко да забравя - вземете и жена си! Вдига градуса на настроението, грижи се за висок тонус и бди за опасности по пътя повече от вас... :)

Пропускам ли нещо? Споделете в коментар и помнете - никога не подценявайте зимата!

Image
© 2023 Bushcrafter. Създаден и поддържан от Karavelikov
© 2023 iBushcrafter.
Създаден и поддържан от Karavelikov