fbpx

Пособия и екипировка

Инструменти, пособия и екипировка за туризъм

Туристическият нож

Туристическият нож

Ножът е едно от най-важните пособия за туриста, планинаря и оцеляващия. Ето защо е добре ножът да бъде добре подбран и да знаем неговите особености.

В тази статия ще се спра на различните видове ножове, техните отделни части и основното им приложение.

Сгъваем нож

Най-достъпен от всички и може би най-лесен за употреба е сгъваемият нож. При него острието се прибира в дръжката и не е необходимо да се грижите за неговото съхранение, носейки кания (калъф за ножове). Това е причината сгъваемия нож да е лек, компактен и бързо да влиза в действие. Избирайки сгъваем нож, препоръчвам да се спрете на перфорирана дръжка, която ще направи ножа още по-лек.
Тежестта на такъв нож е около 60 грама.

Компактен нож с цяло острие

Тези ножове обикновено са малки, леки и с възможност да се закачат на врата за бърз достъп. Същевременно тези ножове са достатъчно здрави и надеждни за по-сериозна работа и при правилан употреба успешно заместват по-голям нож. Обикновено този нож се ползва почти постоянно при нужда да се отреже нещо, както и в комбинация с магнезиева запалка, затова доброто и твърдо острие е от особена важност.
Тежестта на такъв нож е около 100 грама.

Тактически нож

Това е нож, който се прикрепва към колан на кръста, острието е около 10см, а дръжката приляга добре в ръката и обикновено е гумирана против хлъзгане. Често тези ножове вървят в комплект с магнезиева запалка и са доста надеждни при постоянна употреба. Ползвам такъв нож от няколко години и е доказал качествата си във времето. Тъй като обикновено са със специално плоско заточване, добре е да знаете как да поддържате ножа с добър ръб.
Тежестта на такъв нож е около 180 грама.

Ловен нож

Голям, респектиращ и масивен, ловният нож не е за всяка ръка. Това е любимият нож на Рамбо и обикновено е с голямо, извито острие, вдълбано заточване и остър връх. Характерно за тези ножове е назъбената обратна страна на острието и изнесения към върха център на тежестта. С тях се замахва тежко и лесно се отсичат клони и кости. Поддръжката и пренасянето на такъв нож изисква повече усилия.
Тежестта на ловния нож е около 400 грама.

Мачете

Това са характерен вид ножове с дълго, широко и тънко острие, обикновено оширено към върха. Мачете произлизат от Мексико и се използват най-често за проправяне на просеки в джунглата, където са незаменими. По нашите ширини по-скоро биха пречили, заради големия си размер. Тези ножове трудно се заточват по цялата дължина на острието и обикновено се използват за груба сила, където остротата не е от съществена важност.
Тежестта на мачетето е около 600 грама, а дължината около 40см.

Моят опит

Аз лично нося със себе си два ножа - компактен нож от въглеродна стомана и тактическият BAHCO 2444. Компактният нож е изработен ръчно от мен и ми е незаменим помощник както в гората, така и в ежедневието.

И един съвет от мен: не се хвърляйте на голям и внушителен нож, защото той няма да ви опази по-добре в гората от малкия, но ще ви създава проблеми при носене и боравене с него.
Image
© 2023 Bushcrafter. Създаден и поддържан от Karavelikov
© 2023 iBushcrafter.
Създаден и поддържан от Karavelikov