fbpx

Пособия и екипировка

Инструменти, пособия и екипировка за туризъм

Основна екипировка за туризъм

Основна екипировка за туризъм

Излизането в планината носи удоволствие, добри спомени и незабравими изживявания. Но и най-кратката разходка крие и рискове, особено за неподготвените. Ето защо тук ще изброя минималната екипировка и пособия, които е добре да сложите в раницата си, преди да излезете сред природата. Постарал съм се да подбера възможно най-основните неща, които не заемат място, леки са, а ползата от тях е голяма.

Туристически обувки

Да тръгнете на път с маратонки е лесно и удобно, но в планината нещата стоят малко по-различно. Там теренът е неравен, често каменист или влажен и с маратонки рискувате изкълчен глезен. Затова е добре да инвестирате в хубави туристически обувки с висок глезен, които да държат крака ви здраво при стъпвания накриво и да ви запазят сухи, ако навлезете в мочурище, каквито често се срещат из Пирин.

Ветрозащитно яке

Тези якета обикновено са тънки и леки, като целта им е да ви предпазят от вятъра, който със сигурност ще срещнете по билото на планината. Обикновеното шушляково яке не върши работа, вземете си ветрозащитно. Освен това лесно можете да се снабдите и с импрегниращ спрей за дрехи, с който да го направите 100% влагоотблъскващо.

Туристически панталон

Защо да не нахлузите едни дънки? Отговорът е много прост - ограничават движенията и съхнат бавно. Туристическите панталони са от лека, еластична и бързо съхнеща материя, което ви позволява лесно движение и намалява риска от хипотермия. Имайте предвид, че е добре панталонът да бъде малко по-широк, за да не се запотявате от интензивните движения и кожата да диша свободно.

Нож

Дори не е необходимо да обяснявам защо ви е нож. И все пак ще ви дам съвет - вземете лек, компактен и удобен нож, който ще ви бъде много по-полезен от голямо и тежко острие. Добре е ножът да бъде с ярка дръжка, принмерно оранжева, за да го откриете лесно, ако го изпуснете в тревата. Камуфлажните ножове не са за туризъм, а за лов!

Огниво

Това е всякакъв вид запалка, с която да си запалите огън при нужда. Повече за запалките ще намерите в статията " Самото палене на огън трябва да се извършва отговорно, особено в планината. Имайте предвид, че на много места дори това не е разрешено.

Храна и вода

Въпреки, че можете да си ги набавите, добре е да носите със себе си бутилка с вода и суха храна като протеинови блокчета, шоколад, сухи бисквити, солети и друга лека, но високо енергийна храна. Не гледайте храната да е полезна, а да има бързо усвоима енергия като въглехидратите. Може да ви звучи странно, но зимата вземете със себе си и блокче масло, тъй като храната богата на мазнини се преработва до енергия, необходима за поддържане на телесната температура в студа.

Телефон със заредена батерия

Винаги зареждайте батерията на телефона си преди път. Добре е да спрете ресурсите, които хабят батерия (WiFi, Bluetooth, мобилни данни, GPS). Щом излезете извън обхват, активирайте самолетен режим, за да съхраните батерията си възможно най-дълго. Съвременните смартфони в този режим ще запазят батерията поне 72 часа, което трябва да е достатъчно. Ако не сте сигурни, снабдете се с външна батерия. Когато ви потрябва обхват, за да се обадите, изключете самолетния режим и потърсете сигнал.

Съд за течности

Добре е да бъде метален и да събира поне половин литър. При нужда от преваряване на замърсена вода или приготвяне на чай, по-голямото количество би ви било от полза. Такъв съд може да е метална тенджерка, канче, бутилка и дори консервна кутия или кен от бира.

Свирка

С топче или без, свирката може да ви бъде много полезна, ако се наложи да потърсите помощ. Имайте предвид, че звукът на свирката изминава много по-голямо разстояние от викането, а свиренето с уста прилича на песента на горските птици и затова не е подходящо да свирите с уста. Просто вземете лека свирка със себе си.

Фенерче и/или челник

Добре е то да е достатъчно силно, примерно с CREE LED и възможност за фокусиране на лъча. Така можете да подадете сигнал над 1 км разстояние. Челникът също е добра идея, ако планирате нощувка в планината, тъй като освобождава ръцете ви. Потърсете челник с комбинирана светлина - бял, мощен LED и червени сигнални светлини. Мигащата червена светлина се вижда много по-далеч от бялата! За пример светлината от пламъка на свещ може да се вини на около 2,5км, а червената светлина достига и по-далеч.

Компас и карта на местността

Карта без компас е доста трудно да се използва, а компас без карта е само елементарен ориентир за посоката. Най-добре е не само да имате и двете, но и да знаете как да ги използвате, преди да ви потрябват. Компасът можете да ползвате и самостоятелно, когато искате да вървите в една и съща посока през гъста гора, където лесно можете да тръгнете в кръг.

Термо одеало

Това е здраво фолио от супер лека материя, което може да ви послужи при студ, вятър или дъжд както за увиване на тялото, така и за приготвяне на временен заслон.

Парашутно въже (паракорд)

Това е тънко, леко, но особено здраво въже, което може да ви послужи за много неща, от лесно пренасяне на дърва за огрев, до риболов, тъй като сърцевината му е съставена от няколко тънки нишки. А има дори и светещи с флуоресцентна светлина. Повече за паракорда тук.

Слънцезащитна козметика и поляризирани слънчеви очила

Високо в планината атмосферата е по-тънка и ултравиолетовите лъчи са с по-голям интензитет, което може да причини неприятно изгаряне на кожата, дори през зимата или в облачно време. Ако сте на открито и високо в планината, вземете със себе си малка опаковка слънцезащитен крем. Същото се отнася и за слънчевите очила. Обърнете внимание те да са поляризирани, защото тази технология филтрира отблясъците от голи камъни, сняг и вода, което опазва доста по-добре очите ви от обикновени тъмни очила.

Репелент против насекоми

Според сезона и територията, в която ще се разхождате, е възможно да бъдете ухапани от кърлеж или да ви нападнат комари. И в двата случая рискувате животозастрашаващи болести и е добре да вземете превантивни мерки. Спрете се на малък, но надежден флакон с репелент, но пак се проверявайте периодично за ухапвания. Носете едноцветни, светли дрехи. Така ще видите по-лесно дали нещо ви лази, а комарите не обичат светлите неща.

 Комплект за оцеляване

Този комплект е като аптечка за първа помощ, но съдържа и пособия, които да помогнат за оцеляването ви в дивата природа. Ето основните неща, които комплекът за оцеляване трябва да съдържа:

 • антиалергичен лейкопласт (1м)
 • тампони с йод (4бр)
 • тампони със спирт (4бр)
 • ножичка
 • ролка еластичен бинт (5см/5м)
 • клечки с памук (10бр)
 • топче памук
 • таблетки за пречистване на вода (5бр)
 • широкоспектърен антибиотик (8 таблетки)
 • антихистаминови таблетки (10бр)
 • НПВС (декс-кетопрофен 10 таблетки)
 • риболовна корда (0.30/15м)
 • риболовни куки (5бр)
 • оловни тежести (5бр)
 • малка свещ
 • ветроустойчива запалка

Компактен дъждобран

Малка опаковка с големината на вафла, която съдържа пълноформатен дъждобран, тип пончо, който ще ви предпази ефективно от дъжда без да заема обем и тегло в раницата ви.

Измивен гел с алкохол

Малка тубичка с ефективна течност, която може както да дезинфекцира ръцете ви при липса на вода, така и да помогне за запалването на огън с високото съдържание на алкохол в гелообразна форма.


Изброената екипировка и пособия изглеждат много, но това съвсем не е така. Като изключим дрехите и обувките, всичко останало се събира в малък плик за храна, оставяйки достатъчно място за всичко друго, което решите да вземете със себе си.

Image
© 2023 Bushcrafter. Създаден и поддържан от Karavelikov
© 2023 iBushcrafter.
Създаден и поддържан от Karavelikov