fbpx

Пособия и екипировка

Инструменти, пособия и екипировка за туризъм

Основна екипировка за туризъм

Основна екипировка за туризъм

Излизането в планината носи удоволствие, добри спомени и незабравими изживявания. Но и най-кратката разходка крие и рискове, особено за неподготвените. Ето защо тук ще изброя минималната екипировка и пособия, които е добре да сложите в раницата си, преди да излезете сред природата. Постарал съм се да подбера възможно най-основните неща, които не заемат място, леки са, а ползата от тях е голяма.

Туристически обувки

Да тръгнете на път с маратонки е лесно и удобно, но в планината нещата стоят малко по-различно. Там теренът е неравен, често каменист или влажен и с маратонки рискувате изкълчен глезен. Затова е добре да инвестирате в хубави туристически обувки с висок глезен, които да държат крака ви здраво при стъпвания накриво и да ви запазят сухи, ако навлезете в мочурище, каквито често се срещат из Пирин.

Ветрозащитно яке

Тези якета обикновено са тънки и леки, като целта им е да ви предпазят от вятъра, който със сигурност ще срещнете по билото на планината. Обикновеното шушляково яке не върши работа, вземете си ветрозащитно. Освен това лесно можете да се снабдите и с импрегниращ спрей за дрехи, с който да го направите 100% влагоотблъскващо.

Туристически панталон

Защо да не нахлузите едни дънки? Отговорът е много прост - ограничават движенията и съхнат бавно. Туристическите панталони са от лека, еластична и бързо съхнеща материя, което ви позволява лесно движение и намалява риска от хипотермия. Имайте предвид, че е добре панталонът да бъде малко по-широк, за да не се запотявате от интензивните движения и кожата да диша свободно.

Нож

Дори не е необходимо да обяснявам защо ви е нож. И все пак ще ви дам съвет - вземете лек, компактен и удобен нож, който ще ви бъде много по-полезен от голямо и тежко острие. Добре е ножът да бъде с ярка дръжка, принмерно оранжева, за да го откриете лесно, ако го изпуснете в тревата. Камуфлажните ножове не са за туризъм, а за лов!

Огниво

Това е всякакъв вид запалка, с която да си запалите огън при нужда. Повече за запалките ще намерите в статията " Самото палене на огън трябва да се извършва отговорно, особено в планината. Имайте предвид, че на много места дори това не е разрешено.

Храна и вода

Въпреки, че можете да си ги набавите, добре е да носите със себе си бутилка с вода и суха храна като протеинови блокчета, шоколад, сухи бисквити, солети и друга лека, но високо енергийна храна. Не гледайте храната да е полезна, а да има бързо усвоима енергия като въглехидратите. Може да ви звучи странно, но зимата вземете със себе си и блокче масло, тъй като храната богата на мазнини се преработва до енергия, необходима за поддържане на телесната температура в студа.

Телефон със заредена батерия

Винаги зареждайте батерията на телефона си преди път. Добре е да спрете ресурсите, които хабят батерия (WiFi, Bluetooth, мобилни данни, GPS). Щом излезете извън обхват, активирайте самолетен режим, за да съхраните батерията си възможно най-дълго. Съвременните смартфони в този режим ще запазят батерията поне 72 часа, което трябва да е достатъчно. Ако не сте сигурни, снабдете се с външна батерия. Когато ви потрябва обхват, за да се обадите, изключете самолетния режим и потърсете сигнал.

Съд за течности

Добре е да бъде метален и да събира поне половин литър. При нужда от преваряване на замърсена вода или приготвяне на чай, по-голямото количество би ви било от полза. Такъв съд може да е метална тенджерка, канче, бутилка и дори консервна кутия или кен от бира.

Свирка

С топче или без, свирката може да ви бъде много полезна, ако се наложи да потърсите помощ. Имайте предвид, че звукът на свирката изминава много по-голямо разстояние от викането, а свиренето с уста прилича на песента на горските птици и затова не е подходящо да свирите с уста. Просто вземете лека свирка със себе си.

Фенерче и/или челник

Добре е то да е достатъчно силно, примерно с CREE LED и възможност за фокусиране на лъча. Така можете да подадете сигнал над 1 км разстояние. Челникът също е добра идея, ако планирате нощувка в планината, тъй като освобождава ръцете ви. Потърсете челник с комбинирана светлина - бял, мощен LED и червени сигнални светлини. Мигащата червена светлина се вижда много по-далеч от бялата! За пример светлината от пламъка на свещ може да се вини на около 2,5км, а червената светлина достига и по-далеч.

Компас и карта на местността

Карта без компас е доста трудно да се използва, а компас без карта е само елементарен ориентир за посоката. Най-добре е не само да имате и двете, но и да знаете как да ги използвате, преди да ви потрябват. Компасът можете да ползвате и самостоятелно, когато искате да вървите в една и съща посока през гъста гора, където лесно можете да тръгнете в кръг.

Термо одеало

Това е здраво фолио от супер лека материя, което може да ви послужи при студ, вятър или дъжд както за увиване на тялото, така и за приготвяне на временен заслон.

Парашутно въже (паракорд)

Това е тънко, леко, но особено здраво въже, което може да ви послужи за много неща, от лесно пренасяне на дърва за огрев, до риболов, тъй като сърцевината му е съставена от няколко тънки нишки. А има дори и светещи с флуоресцентна светлина. Повече за паракорда тук.

Слънцезащитна козметика и поляризирани слънчеви очила

Високо в планината атмосферата е по-тънка и ултравиолетовите лъчи са с по-голям интензитет, което може да причини неприятно изгаряне на кожата, дори през зимата или в облачно време. Ако сте на открито и високо в планината, вземете със себе си малка опаковка слънцезащитен крем. Същото се отнася и за слънчевите очила. Обърнете внимание те да са поляризирани, защото тази технология филтрира отблясъците от голи камъни, сняг и вода, което опазва доста по-добре очите ви от обикновени тъмни очила.

Репелент против насекоми

Според сезона и територията, в която ще се разхождате, е възможно да бъдете ухапани от кърлеж или да ви нападнат комари. И в двата случая рискувате животозастрашаващи болести и е добре да вземете превантивни мерки. Спрете се на малък, но надежден флакон с репелент, но пак се проверявайте периодично за ухапвания. Носете едноцветни, светли дрехи. Така ще видите по-лесно дали нещо ви лази, а комарите не обичат светлите неща.

 Комплект за оцеляване

Този комплект е като аптечка за първа помощ, но съдържа и пособия, които да помогнат за оцеляването ви в дивата природа. Ето основните неща, които комплекът за оцеляване трябва да съдържа:

 • антиалергичен лейкопласт (1м)
 • тампони с йод (4бр)
 • тампони със спирт (4бр)
 • ножичка
 • ролка еластичен бинт (5см/5м)
 • клечки с памук (10бр)
 • топче памук
 • таблетки за пречистване на вода (5бр)
 • широкоспектърен антибиотик (8 таблетки)
 • антихистаминови таблетки (10бр)
 • НПВС (декс-кетопрофен 10 таблетки)
 • риболовна корда (0.30/15м)
 • риболовни куки (5бр)
 • оловни тежести (5бр)
 • малка свещ
 • ветроустойчива запалка

Компактен дъждобран

Малка опаковка с големината на вафла, която съдържа пълноформатен дъждобран, тип пончо, който ще ви предпази ефективно от дъжда без да заема обем и тегло в раницата ви.

Измивен гел с алкохол

Малка тубичка с ефективна течност, която може както да дезинфекцира ръцете ви при липса на вода, така и да помогне за запалването на огън с високото съдържание на алкохол в гелообразна форма.


Изброената екипировка и пособия изглеждат много, но това съвсем не е така. Като изключим дрехите и обувките, всичко останало се събира в малък плик за храна, оставяйки достатъчно място за всичко друго, което решите да вземете със себе си.

Коментари (2)

This comment was minimized by the moderator on the site

Хубаво сте го написали. Благодаря за информацията. Може ли да напишете някои марки на изброените необходими обувки , дъждобрани например, ветро защитно яке и т.н. Знаете че е пълно с ментета. Като купуваме поне да е нещо проверено, което върши....

Хубаво сте го написали. Благодаря за информацията. Може ли да напишете някои марки на изброените необходими обувки , дъждобрани например, ветро защитно яке и т.н. Знаете че е пълно с ментета. Като купуваме поне да е нещо проверено, което върши работа.

Прочетете повече
This comment was minimized by the moderator on the site

Според типа на разходката прехода бих добавил чорапи, тениска, шапки и ръкавици/ топли или за работа/ според сезона плюс хавлия. Ако е с нощуване, ще е вероятно нужен плащ, палатка, хамак итн. Да не се забравя батерия пауърбенк и резервни за....

Според типа на разходката прехода бих добавил чорапи, тениска, шапки и ръкавици/ топли или за работа/ според сезона плюс хавлия. Ако е с нощуване, ще е вероятно нужен плащ, палатка, хамак итн. Да не се забравя батерия пауърбенк и резервни за челника или фенера. Най, лесно е ако работят с батерий АА/ААА, понеже са най разпространени, а и ако иамате презареждащи се, още по-добре. Може и малка брадвичка, трион, а за да се позапази природата, може и газов котлон, малка камина ии малко посуда заедно с бутилката за вода. Храната също е важна. Въпреки, че много планинари, носят китайските спагети, защото е практично, това са пълни боклуци. Плодове, зеленчуци основно препоръчвам, а ако иска някой супа, защо не някое по органично бульонче с неглутеново фиде итн. Някои по-здравословни барчета също стават, ама прясното си е прясно. Месото може да се развали за по-дълъг преход, но един хубав хляб си е екстра. Фурмите също са много добра храна.Това е за два дни нагоре. За ден, описанието на автора е оптимално. Наистина обувките не трябва да се пренебрегват, но не е нужно да се пръскат и милиони. Аз съм доволен с ниски но водонепромокаеми Саломон, а ако е кално, вали или сняг-с водонепромокаеми гети, които не са скъпи и за дневни походи са ми пазили краката сухи. Дрехите и втори употреби стават. Успех!

Прочетете повече
Тук все още няма публикувани коментари

Оставете вашите коментари

 1. Posting comment as a guest.
прикрепени файлове (0 / 3)
Споделете своето местоположение
Image
© 2023 Bushcrafter. Създаден и поддържан от Karavelikov
© 2023 iBushcrafter.
Създаден и поддържан от Karavelikov