fbpx

Новини и научни публикации

Информация за екологични проблеми, изобретения и научни изследвания.

Чудовища излизат от дълбините

Чудовища излизат от дълбините

Чудовищна дълбоководна акула уловиха в Егейско море

Турски рибари уловиха 5-метрова акула, тежаща 1 тон в Егейско море край бреговете на пристанището Бабакале. Уловеното чудовище е от вида тъпоноса шестхрилна акула, а във водите на Средиземно и Егейско море наред с този живеят още няколко вида акули.

Рибарите уловили огромната акула в мрежите си, докато били на риболов в морето и доста се изненадали от огромния й размер, след като успели да я качат на лодката. После я закарали до пристанището Бабакале, където любопитни минувачи си направили снимки за спомен.

Макар да не е агресивна, акула с такива размери спокойно може да ви откъсне крайник или просто да ви изяде. Този вид акули са сред най-примитивните и живеят в дълбоки води от 200 до 1100 м, като рядко излизат нощем към повърхността.

Жена улови огромна акула край бреговете на Ирландия

Акула от същия вид преди два месеца е уловила Charlene Dillon край бреговете на Ирландия след 90 минутна битка. Чудовището е с дължина над 4,5 метра и тегло от над половин тон.

Жената споделя: "Беше доста яростна битка с рибата, която се показа за малко, след което отново потъна в дълбините и трябваше да започна отначало. Това продължи повече от час и скоро ръцете, гърба и краката ми започнаха да усещат огромно натоварване, но аз не се отказах. След още половин час успях да извадя чудовището на повърхността и отначало ми заприлича на голяма бяла акула, но после установихме вида й."

Този улов е спечелил на упоритата рибарка рекорд за най-голямата риба, хващана някога от жена на влакно в европейски води.

Остава въпросът защо тези чудовищни дълбоководни акули излизат към повърхността и дали това е тяхно обичайно поведение или има друга причина?

Image
© 2023 Bushcrafter. Създаден и поддържан от Karavelikov
© 2023 iBushcrafter.
Създаден и поддържан от Karavelikov