fbpx

Новини и научни публикации

Информация за екологични проблеми, изобретения и научни изследвания.

Учени откриха загадъчен вирус в Бразилия

Учени откриха загадъчен вирус в Бразилия

Нова форма на вирус с почти неразпознаваеми гени остави озадачени учените от цял свят. Учени открили енигматичния вирус след вземане на проби с амеби от изкуствено езеро в Бразилия. Те установили, че взетите с пробите вируси са по-малки от обикновеното.

Новооткритият вирус бил кръстен "Яравирус" (Yaravirus brasiliensis) от екипа, направил откритието. "Яра" е кралица на водите в Бразилската митология, която привлича мореплаватели и ги издърпва под вода, за да живеят с нея вечно. За щастие вирусът няма подобно поведение.

След разучаването на генома на новия Яравирус, учените установили, че над 90% от него е съставен от гени, които не са били откривани никога до сега. Откритието е публикувано в bioRxiv.

Изследователите съобщават, че "Чрез употребата на стандартни протоколи нашият първоначален анализ не успя да открие в Яравируса никакви разпознаваеми последователности от капсидни или други класически вирусни гени. Чрез настоящите метагеномни протоколи за разпознаване на вируси Яравирусът не може да бъде дори разпознат като вирусен агент."

Ето защо макар Яравирусът да е подобен на големите вируси в някои аспекти, не е ясно какво точно ги обединява. Учените могат само да спекулират как тези вируси са еволюирали в съвсем различен геном.

Според изследователите количеството непознати протеини, образуващи частите на Яравируса ще окаже влияние на разновидностите, съществуващи в света на вирусите. Нашето познание за вирусите е изключително слабо и имаме още много да учим за тях. Изглежда, че има по-голяма вероятност да се открият нови вирусни геноми, отколкото се смяташе преди и явно трябва да се съсредоточат повече усилия за разучаването на света на вирусите.

Източник: interestingengineering.com

Коментари (0)

Тук все още няма публикувани коментари

Оставете вашите коментари

  1. Posting comment as a guest.
прикрепени файлове (0 / 3)
Споделете своето местоположение
Image
© 2023 Bushcrafter. Създаден и поддържан от Karavelikov
© 2023 iBushcrafter.
Създаден и поддържан от Karavelikov